Στα ύψη ο ΕΝΦΙΑ… και στις «φτωχογειτονιές» | dete

Στα ύψη ο ΕΝΦΙΑ… και στις «φτωχογειτονιές»

Άσχημα μαντάτα επεφύλασσε σε πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Τόνισε ότι έρχεται αυξημένος ΕΝΦΙΑ για αυτούς που ωστόσο δεν θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ τον χρόνο, για αυτούς που όπως διευκρίνισε ζουν σε λαϊκές συνοικίες, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει ποιες είναι αυτές οι περιοχές, αφήνοντας ανοικτή την ερμηνεία για τον διαχωρισμό λαϊκής και μη συνοικίας .
Οι νέες αντικειμενικές η αποκάλυψη των οποίων θα γίνει εντός του μήνα κρύβουν αρνητικές εκπλήξεις για το 15% των υπόχρεων του φόρου.
Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτων υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια, το 15% που θα έχει αυξημένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις να ξεκινούν από 20 ευρώ και θα φθάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα «χτυπώντας» μεταξύ άλλων λαϊκές κατοικίες αλλά και τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 67% των φορολογούμενων, δεν θα δουν αλλαγές στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ενώ παρά τη μείωση των αντικειμενικών που θα υπάρξει σε πολλές περιοχές της χώρας μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει να μειώνεται ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων.
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνουν «μια και έξω» και όχι στα σταδιακά σε ορίζοντας διετίας όπως επιδίωκε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις. Οι δανειστές έβαλαν πάγο στο σχέδιο αυτό.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι για πρώτη φορά θα πιαστούν στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ο οποίος σήμερα επιβάλλεται σε περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.