Σπιράλ: «Απαξίωση των διαδικασιών και έλλειμμα δημοκρατίας»

21.10.2020 / 12:35
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
78183033_10221624813597614_5596395562678091776_n

Το σπιράλ για τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου της Πάτρας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η δημοτική Αρχή Πελετίδη επωφελείται της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό και αποφεύγει τις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά, έχει ως εξής:

«Οι νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία στη χώρα και την περιοχή μας, έχουν μοιραία επιφέρει διαφοροποίηση και στον τρόπο συνεδρίασης των οργάνων του Δήμου Πατρέων. Εύλογο, αναμενόμενο, σωστό. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων έχουν προτεραιότητα, είναι αυτονόητα και απόλυτα σεβαστά. Έτσι οφείλει να λειτουργεί και ο Δήμος Πατρέων. Έτσι λειτουργεί και το σπιράλ σε όλες τις εσωτερικές του διαδικασίες.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή επωφελείται της κατάστασης και αποφεύγει τις συνεδριάσεις των οργάνων με τους διαθέσιμους εναλλακτικούς τρόπους. Δύο παραδείγματα: Οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν διακοπεί, προτού η Αχαΐα ενταχθεί στην πορτοκαλί ζώνη της Αυξημένης Επιτήρησης. Τα 15μελή Διοικητικά Συμβούλια έχουν πάψει να συνεδριάζουν, πολύ πριν τεθεί ο περιορισμός στις συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων.

Τελαυταία, μάλιστα, για τα συμβούλια των οργανισμών του Δήμου Πατρέων, οι Πρόεδροι τους, ο ένας μετά τον άλλο, επιλέγουν τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις! Από τα μέλη ζητείται να αποστέλλουν την ψήφο τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ακόμα και τηλεφωνικά, μονολεκτικά, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς δυνατότητα συζήτησης, διατύπωσης ερωτήσεων, ανταλλαγής απόψεων, τοποθέτησεων. Έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε στο Πατρινό Καρναβάλι, έγινε στον Πολιτιστικό Οργανισμό και η… «γάγγραινα» επεκτείνεται!

Το σπιράλ εκπλήσσεται που τέτοιες επιλογές γίνονται από τη δημοτική παράταξη που, ως αντιπολίτευση, πρότασσε πάντα δημοκρατικές ευαισθησίες και απαιτούσε τήρηση ορθών διαδικασιών. Το σπιράλ διαμαρτύρεται για την τακτική, η οποία απαξιώνει τα Διοικητικά Συμβούλια και τη λειτουργία τους, προσβάλει τα μέλη των συμβουλίων και τις παρατάξεις που εκπροσωπούν και –το κυριότερο- οδηγεί σε συνεδριάσεις χωρίς συμμετοχή, χωρίς αντίλογο, χωρίς ουσία.

Δηλώνουμε με σαφήνεια: «Τα μέλη της δημοτικής μας παράταξης που συμμετέχουν ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του Δήμου Πατρέων (ή ως παρατηρητές, όπου δεν έχει το σπιράλ επίσημη εκπροσώπηση) αισθάνονται τον τελευταίο καιρό αποκομμένα από τις διαδικασίες, προσβεβλημένα, σε άχαρο ρόλο, “διακοσμητικό”. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Δεν είναι αυτή η συμμετοχή που οι δημότες μάς εξασφάλισαν. Δομικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι ο διάλογος που βαθαίνει τη σκεψη, τη σύνθεση, την αυτοκριτικη και την ανάδραση. Δεν ευθύνεται η πανδημία για τον «μη διάλογο», είναι επιλογή της δημοτικής αρχής και είναι κατακριτέα. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσουν και στην Πάτρα οι τηλεδιασκέψεις με την ελπίδα σύντομα να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε καθεστώς ζωντανών συνεδριάσεων».»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα