Σπίρτζης: “Μέσα στο 2019 το αναλογικό σύστημα διοδίων” – Πως θα μειωθεί η τιμή τους από το 2020 και μετά | dete

Σπίρτζης: "Μέσα στο 2019 το αναλογικό σύστημα διοδίων" - Πως θα μειωθεί η τιμή τους από το 2020 και μετά

Το υπουργείο Μεταφορών έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή το νέο σχέδιο για τις συγκοινωνίες που κάποιοι το «βάφτισαν» ιδιωτικοποίηση. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε για τα διόδια και πότε θα σταματήσουμε να τα πληρώνουμε ακριβά αλλά και για το θέμα της αναλογικότητας στην χρέωσή τους.
Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε τα χρονοδιαγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών αλλά και για το πότε θα φτηνήνουν τα διόδια. Παραδέχθηκε ότι πληρώνουμε ακριβά τα διόδια και επανέλαβε την δέσμευση για εγκατάσταση ενός ηλετρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων. Και εξήγησε: «Δηλαδή όταν μπαίνει ένα αυτοκίνητο σε κάποιο αυτοκινητόδρομο, θα πληρώνει ακριβώς ανάλογα με την απόσταση που θα έχει διανύσει. Από την είσοδο έως την έξοδο. Ήδη τελίωσε η πρώτη φάση του διαγωνισμού και έχει προχωρήσει η δεύτερη φάση και θα εγκατασταθεί σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και στις αρχές του επόμενου έτους θα υλοποιείται το σύστημα». 

Πως θα μειωθεί η τιμή των διοδίων από το 2020 και μετά

Πρόσθεσε ότι θα μειωθεί η χρέωση ανα χιλιόμετρο. «Αυτό θα γίνει με δυο τρόπους», εξήγησε. «Ο ένας είναι με την αύξηση του φόρτου. Ο κυκλοφοριακός φόρτος έχει ήδη αυξηθεί. Ο δεύτερος είναι μια συνεργασία με το σύστημα των παραχωρήσεων. Υπάρχει η ανάγκη να επεκτείνουμε τους αυτοκινητόδρομους σε αρκετά σημεία της χώρας με ταυτόχρονη μείωση της χρέωσης ανα χιλιόμετρο. Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο για να υλοποιήσουμε και το δεύτερο μοντελο, η χώρα να έχει πιο φθηνούς δρόμους προς τους πολίτες».
πηγή: newsit.gr