ΣΟΨΥ Πάτρας: Κάθετη αύξηση των κρουσμάτων ψυχικών διαταραχών στην πανδημία | dete

ΣΟΨΥ Πάτρας: Κάθετη αύξηση των κρουσμάτων ψυχικών διαταραχών στην πανδημία

Μεγάλη αύξηση των τηλεφωνημάτων είχε ο σύλλογος ψυχικής υγείας του ΣΟΨΥ Πάτρας το διάστημα της καραντίνας από πολίτες που ένεκα της κατάστασης και άλλων παραγόντων, δεν ήταν καλά ψυχολογικά και εμφάνισαν διάφορα προβλήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του ΣΟΨΥ η αύξηση αυτή ήταν σημαντική, με τα στελέχη του, όμως, έχοντας μείνει σε εγρήγορση όλο το διάστημα της πανδημίας να κατορθώνουν κάτω από πρωτόγνωρες καταστάσεις και αποστάσεις ασφαλείας να βοηθούν τους συμπολίτες.

Σίγουρα ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του, σύμφωνα με την διευθύντρια του ΣΟΨΥ, Χριστίνα Μπίκου, είχε αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία πολλών, ενισχύοντας σημάδια κατάθλιψης, κρίσεις πανικού και γενικότερων άλλων ψυχικών διαταραχών.

Οι εργαζόμενοι – ειδικοί επιστήμονες (ψυχολόγος, ψυχίατροι, παιδοψυχίατρος κτλ) του ΣΟΨΥ ήρθαν σε επαφή με τα άτομα αυτά που χτύπησαν την πόρτα του συλλόγου, τα οποία δεν ήταν μόνο ενήλικα, αλλά υπήρχαν περιπτώσεις που είχαν να κάνουν και με μικρά παιδιά.

Οι επαφές ήταν κυρίως μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου, ενώ στη συνέχεια όταν μετριάστηκαν οι κανόνες απαγόρευσης μίλησαν και συζήτησαν μαζί τους από κοντά.

Συνεδρίες μέσω skype για τους "μόνιμους" ασθενείς
Ωστόσο, σε εγρήγορση ήταν το ΣΟΨΥ και για τους «μόνιμους» ασθενείς του, τα άτομα δηλαδή που έχουν χρόνιες ψυχικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές.

Τα άτομα αυτά το διάστημα της πανδημίας δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τις ομάδες, τις δημιουργικές απασχολήσεις τους και γενικότερα την καθημερινότητα τους στο κτίριο του συλλόγου μένοντας αναγκαστικά έγκλειστα στο σπίτι.

«Τα μέτρα της καραντίνας και η απαγόρευση μας έδωσαν την ώθηση να είμαστε σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση για τους ανθρώπους αυτούς, τους οποίους άλλωστε τους γνωρίζουμε καλά, ξέροντας ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την επαφή μαζί τους στο διάστημα της πανδημίας, έχοντας μας μεγαλύτερη ανάγκη από πριν» τονίζει η κ. Μπίκου.

Οι επαφές ήταν έτσι καθημερινές, οι συνεδρίες γίνονταν μέσω skype, ενώ οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί του συλλόγου, είχαν τουλάχιστον δύο με τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους καθημερινά,

Μάλιστα, εκτός αυτών, έγιναν και ορισμένες συνεδρίες με τους εργοθεραπευτές για τα άτομα που χρειάζονται κάτι τέτοιο, αλλά και δημιουργικές απασχολήσεις, πάντα μέσω διαδικτύου, έτσι ώστε να βοηθηθούν ακόμα περισσότερο.

Επέστρεψε στην κανονικότητα ο σύλλογος
Με λίγα λόγια ο ΣΟΨΥ κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινότητας, αλλά και στους χρόνιους ασθενείς του, σε αυτό το διάστημα της πανδημίας με τους «εργαζόμενους μας να βρίσκονται σε ετοιμότητα από το πρωί έως το βράδυ», όπως λέει και κ. Μπίκου.

Πλέον η κανονικότητα έχει επιστρέψει στο ΣΟΨΥ, πάντα όμως τηρώντας τους όρους και τους κανόνες που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Το κτίριο του ΣΟΨΥ έχει ανοίξει, το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί, οι συνεδρίες ξεκίνησαν και πάλι, ενώ οι ομάδες γίνονται με λιγότερα άτομα (από 20 άτομα που είχε η κάθε μία, έχουν χωριστεί σε υπο – ομάδες των πέντε ατόμων) έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία πιθανότητα διασποράς.