Σκουρλέτης για Τουρκία: Επιλογή ο διάλογος μόνο αν πληρούνται οι προϋποθέσεις | dete

Σκουρλέτης για Τουρκία: Επιλογή ο διάλογος μόνο αν πληρούνται οι προϋποθέσεις

Την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων διαλόγου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χθες το βράδυ στην ΕΡΤ1.

«Το ερώτημα είναι το εξής: Εάν συγκρίνουμε τη θέση της χώρας μια 20ετία πριν και τώρα, σε σχέση με την Τουρκία, το ΑΕΠ της Τουρκίας, τον πληθυσμό της Τουρκίας, τον περιφερειακό της ρόλο, είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα για εμάς; Ασφαλώς είναι χειρότερα. Μάλλον μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σ' αυτό. Η φορά των πραγμάτων ποια είναι;», είπε. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μην έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας και τις κεραίες μας τεντωμένες, ώστε αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου. Είναι καλύτερα να πάμε μετά από ένα θερμό επεισόδιο με αβέβαια αποτελέσματα; Το θέτω για προβληματισμό».

Επιπλέον, χαρακτήρισε «πατριδοκάπηλες», κάποιες «φωνές» που «υπερθεματίζουν και μιλούν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, αγνοώντας ποια είναι η πραγματική κατάσταση, ποιες είναι οι διεθνείς αποφάσεις, το διεθνές δίκαιο, τι θα κερδίσουμε πηγαίνοντας στην Χάγη». «Ο όρος συνεκμετάλλευση είναι φορτισμένος αρνητικά. Τι σημαίνει; Για παράδειγμα, συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο; Εγώ λέω να μη γίνει καμία εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, να μείνει καθαρό, να μη ρισκάρουμε κανενός είδους ατύχημα. Είναι και η ατμομηχανή του τουρισμού, αυτές οι χρήσεις δεν είναι συμβατές πάντοτε», τόνισ