ΣΕ «ΤΥΦΛΟ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ»! Βραβείο στην φέτα Καλαβρύτων! | dete

ΣΕ «ΤΥΦΛΟ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ»! Βραβείο στην φέτα Καλαβρύτων!

 

Βραβεύτηκε από τον "Γαστρονόμο" η φέτα του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων. Tο γνωστό περιοδικό γευσιγνωσίας της εφημερίδας Καθημερινή, κάλεσε σεφ, πανεπιστημιακούς και παραγωγούς σε μια τυφλή γευσιγνωσία χύμα βαρελίσιας φέτας, διαδικασία από την οποία ξεχώρισε η φέτα – ΠΟΠ- Καλαβρύτων! Όταν πρόκειται για το εθνικό μας τυρί, η απαίτηση για ποιότητα πρέπει να αφορά το σύνολο της παραγωγής, όχι τις εξαιρέσεις.  Τους μεγάλους παίκτες, όχι μόνο την αρτιζανάλ τυροκόμηση.

Γι’ αυτό και συνειδητά φέτος ο Γαστρονόμος αποφασίσε να οργανώσει μια τυφλή γευσιγνωσία για τις βαρελίσιες φέτες ευρείας κατανάλωσης, θέλοντας να σκιαγραφήσει το επίπεδο της ελληνικής παραγωγής. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Πολλά τα καλά παραδείγματα, με βαθμολογία άνω του μέσου όρου.

Ο μεγάλος νικητής όμως ήταν η βαρελίσια φέτα του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 1200 κτηνοτρόφοι. Ήπια σκληρή, υπόξινη και πικάντικη, με συμπαγή υφή, έντονα πιπεράτη γεύση και πλούσια επίγευση, είναι μια κορυφαία έκφραση του αχαϊκού τερουάρ.

Ο Συνεταιρισμός παράγει 4.000 τόνους ετησίως, το 45% της εγχώριας παραγωγής βαρελίσιας φέτας και εκτός του ότι στηρίζει την τοπική αγροτική οικονομία, αποδεικνύει επίσης ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να είναι και επιτυχημένοι, αναφέρει η kathimerini.gr