Σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει η ΝΔ, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση | dete

Σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει η ΝΔ, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Εξετάζονται οι συνταγματικές δυνατότητες που παρέχονται στην αξιωματική αντιπολίτευση για να αντιδράσει». Με τη φράση αυτή κορυφαίο στέλεχος της οδού Πειραιώς περιέγραφε στο newpost.gr τις προθέσεις της ΝΔ για το κρίσιμο διάστημα που ξεκινά τη Δευτέρα και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ημερομηνία – ορόσημο την 20η Φεβρουαρίου και ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου η χώρα να μην ξαναζήσει το εφιαλτικό σενάριο του καλοκαιριού του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις κλειστές συσκέψεις υπό τον κ. Μητσοτάκη στον 3ο όροφο της Πειραιώς, έχουν τεθεί όλες οι πιθανές πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα, είτε να κλείσει την αξιολόγησηάμεσα, είτε να πάει σε εκλογές. Μία από αυτές είναι και η δυνατότητα να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενδεχόμενο το οποίο προς το παρόν έχει μπει στο περιθώριο, καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση θα συσπείρωνε την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία αντιμετωπίζει φαινόμενα διάλυσης.

Υπό τα δεδομένα αυτά από τη Δευτέρα και εφόσον δεν υπάρξει (όπως φαίνεται) αποτέλεσμα για συμφωνία στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, η ΝΔ πρόκειται να προχωρήσει σε ένα βομβαρδισμό κοινοβουλευτικών ερωτήσεων προς τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ τον πρώτο ρόλο θα έχει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με συνεχείς επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, θα επιδιώξει να τον φέρνει συνεχώς απολογούμενο στο βήμα της Ολομέλειας, ώστε όπως λένε οι συνεργάτες του, να αποδεικνύεται η ανικανότητα και η πολιτική γύμνια του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, με βάση το σχεδιασμό αυτό τα γαλάζια στελέχη θα καλούν καθημερινά τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στα παρακάτω 4 ερωτήματα:

α) θα χρειάζονταν αυτά τα μέτρα αν η αξιολόγηση έκλεινε τον Φεβρουάριο του 2016; Ναι ή όχι;

β) είπε ή δεν είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι έχουμε κάνει το 1/3 όσων έπρεπε, το 1/3 είναι σε εξέλιξη και το 1/3 εκκρεμεί; Και αν αυτό ισχύει ποιος βλάπτει τελικά τη διαπραγμάτευση;

γ) ισχύουν ή όχι οι δηλώσεις (και του ιδίου του κ. Τσίπρα) ότι πρέπει να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατόν; Έχει δίκιο ο κ. Χουλιαράκης όταν λέει «καλύτερα χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά καλύτερα μετά». Τελικά μετράει ή δεν μετράει ο χρόνος;

δ) αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Θα μπούμε ή όχι στην ποσοτική χαλάρωση; Τι θα γίνει με το ποσό της δόσης που προορίζεται για οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες; Θα αποσταθεροποιηθεί ή όχι περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία;

Όπως σημείωνε στο newpost.gr, στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, το ενδεχόμενο να μην κλείσει αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση θα είναι καταστροφικό για τη χώρα.

Ωστόσο το ίδιο καταστροφικό θα είναι και το κλείσιμο της αξιολόγησης, λόγω των καθυστερήσεων της κυβέρνησης, καθώς θα συνοδευτεί με νέα σκληρά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τους πολίτες και δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. «Επομένως 4 εβδομάδες προεκλογικής περιόδου για αλλαγή της κυβέρνησης, είναι πολύ καλύτερο από το να συνεχίσει η χώρα να σέρνεται, σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης», τόνιζε έτερο στέλεχος της οδού Πειραιώς.