Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δυτική Ελλάδα - Ο χιονιάς κατέστρεψε καλλιέργειες

Σοβαρά προβλήματα στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αφήνει πίσω του ο χιονιάς που πέρασε και από τη Δυτική Ελλάδα. Δυτική Αχαΐα, Ερυμάνθεια, Αιγιάλεια, Ηλεία αντιμετωπίζουν προβλήματα στις καλλιέργειες. Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμαρχος έστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών. Η σχετική απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου του Δήμου.

Παραγωγοί  και κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον χιονιά και «δεδομένης της πρωτόγνωρης περίστασης η οποία ήρθε να προστεθεί στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος μας οδηγώντας εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες σε οριακό σημείο επιβίωσης, επιβάλλεται να στηριχθούν οι πληγέντες αγρότες μας» επισημαίνεται στη σχετική επιστολή.

Όπως είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θανάσης Ραυτακόπουλος  oι φράουλες στα θερμοκήπια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, οι πατάτες, τα σιτηρά έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι.

Στην Αιγιάλεια καταστράφηκαν λεμονιές και πορτοκαλιές, οι οποίες έσπασαν από το βάρος του χιονιού.

Λόγω του χιονιού και του πάγου ωστόσο στην Ερυμάνθεια έχουν προκληθεί καταστροφές σε καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια κυρίως) σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ερυμάνθειας Θανάση Καρπή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιαστρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις παρουσιάστηκε στα εσπεριδοειδή σε Αιγιάλεια και Δυτική Αχαΐα. Πιο έντονο το πρόβλημα με τα πορτοκάλια στη Δυτική Αχαΐα και με τα λεμόνια στην Αιγιάλεια. Οι ζημιές στην παραγωγή που δεν είχε γίνει ακόμα η συγκομιδή αναμένονται να είναι μεγάλες.

Επίσης, στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσει η συγκομιδή της φράουλας στα δυτικά της Αχαΐας, ενώ λόγω του πάγου αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα και στη μελισσοκομία.

Καταστροφές καταγράφονται και στις ελιές.

Η κακοκαιρία έπληξε και την κτηνοτροφία όπου καταγράφηκε έλλειψη ζωοτροφών και απώλειες ζώων.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων από τους παραγωγούς, προς τον ΕΛΓΑ για εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αναμένεται να στείλει επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.