Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό: Αυξάνεται ο στόλος στο Αιγαίο μετά την τουρκική Navtex | dete

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό: Αυξάνεται ο στόλος στο Αιγαίο μετά την τουρκική Navtex

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχει τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα αυτή την ώρα, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex στην ελληνική υφαλοκριπίδα. Η Navtex εκδόθηκε για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Η κίνηση δεν αιφνιδίασε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς όπως είχε αποκαλύψει από χθες κατ’ αποκλειστικότητα το newsbeast.gr, στο Αιγαίο βρίσκονταν ήδη 15 πλοία του Στόλου μας προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων η οποία τελικά δεν άργησε να έρθει.

Σε αυτά τα πλοία προστέθηκαν από το μεσημέρι κι άλλα, που για λόγους ασφαλείας δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τον σχετικό αριθμό και τον τύπο τους.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχει σχηματιστεί ένα πρωτόγνωρο τείχος πλοίων από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι των σχεδίων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέραμε χθες μεταξύ των 15 πλοίων που έπλεαν στο Αρχιπέλαγος βρισκόταν μια φρεγάτα, τρεις κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι και περιπολικά σκάφη. Τώρα τα πολεμικά πλοία είναι αρκετά περισσότερα, ενώ τμήμα του στόλου μας έχει αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και έχει μεταβεί στον ναύσταθμο της Σούδας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο σημείο που έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες η Τουρκία.

Παράλληλα σε αρκετές μονάδες της μεθορίου όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών, ενώ όσοι αξιωματικοί και οπλίτες βρίσκονταν σε άδεια, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι επιστρέφει εσπευσμένα από την Κύπρο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων στη Μεσογείων, ενώ σχεδιάζονται οι τρόποι αποτροπής της διεξαγωγής ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προς το παρόν πάντως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας αναμένοντας εντολές για να λύσει κάβους ή όχι.