Αντιδράσεις στην ΝΔ για την ψηφιση του μνημονίου | dete

Αντιδράσεις στην ΝΔ για την ψηφιση του μνημονίου

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ - Ο Μεϊμαράκης συμμερίστηκε τις επιφυλάξεις και τη «δίκαιη» αγανάκτηση των διαφωνούντων, αλλά έθεσε το δίλημμα «μνημόνιο ή χάος»

Το τρίτο μνημόνιο προκαλεί κραδασμούς και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που εκφράζουν την διαφωνία τους και προτείνουν την αποχή από την ψηφοφορία που θα γίνει στην Βουλή.

Υπό αυτή την άποψη είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που συνεδριάζει από το πρωί και θα αποφασίσει την ενιαία στάση που θα κρατήσει το κόμμα.

Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους της ΝΔ εκφράστηκαν και χθες στην μαραθώνια συνεδρίαση του διευρυμένου Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Βαγγέλης Μειμαράκης παρότι συμμερίστηκε τις επιφυλάξεις και την “δίκαιη” αγανάκτηση των στελεχών του εντούτοις έθεσε το δίλημμα “μνημόνιο ή χάος”. Ο κ. Μειμαράκης θεωρεί ότι η ΝΔ έχει να αποφασίσει ανάμεσα σε μία κακή συμφωνία που προέκυψε με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και στο χάος που θα προκύψει για την χώρα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και οδηγηθεί έξω από την ευρωζώνη. Το ίδιο δίλημμα θα θέσει ο κ. Μειμαράκης και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με την προσθήκη ότι η ΝΔ είναι το κατ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα που δεν μπορεί να επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στην συζήτηση πάντως στην ολομέλεια ο κ. Μειμαράκης θα ανεβάσει τους τόνους της κριτικής και θα χρεώσει την κακή συμφωνία στην επικοινωνιακή διαχείριση, τα λάθη και τις άνευ λόγου καθυστερήσεις της κυβέρνησης. Εάν σε κάτι συμφωνούν όλοι στη ΝΔ είναι ότι το τρίτο μνημόνιο είναι πολύ πιο σκληρό από τα μέτρα που θα είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο θα επιβαρύνει τα λαϊκά και μεσαία εισοδήματα και θα επιφέρει ύφεση στην οικονομία. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μειμαράκης για τις επιβαρύνσεις στον αγροτικό κόσμο.

Διαφορετική άποψη στο Πολιτικό Συμβούλιο εξέφρασαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνης Γεωργιάδης οι οποίοι προτείνουν την αποχή από στην σχετική ψηφοφορία αν και διευκρινίζουν ότι θα υπακούσουν στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος καίτοι γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ είπε ότι το κόμμα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξο. Παρομοίως και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Καραγκούνης. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κυριαζίδης, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Κέλλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκόρος, Μαρία Αντωνίου. Συνολικά εκτιμάται ότι εφόσον γίνει ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αποχή θα κυμανθούν από 10 μέχρι 20. Είναι μία επίδειξη του πρώην προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επιθυμεί σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την στάση του και με τους βουλευτές που επηρεάζει ο κ. Σαμαράς αφήνει εκτεθειμένο τον κ. Μειμαράκη για την ήπια στάση του και του χρεώνει την υπερψήφιση του μνημονίου. Εκτιμάται δε ότι συνδέεται με την πρόβλεψή του για τις εξελίξεις αμέσως μετά την ψήφιση στο πλαίσιο των οποίων οι δικοί του βουλευτές δεν αποκλείουν μία πιο έντονη δραστηριοποίηση.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς έχει ήδη μετανιώσει για την οικειοθελή παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Πάντως δεν έχει σταματήσει να επηρεάζει την γραμμή της ΝΔ όπως έδειξε και η δημοσιοποίηση των δύο non paper που απαντούσαν στην κυβερνητική προπαγάνδα και εκτιμάται ότι συντάχθηκαν από τους συνεργάτες του.

Οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν:

-την ασυνέπεια μεταξύ των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και της συμφωνίας που φέρνει στην Βουλή

-εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εκβιάσει την θετική ψήφο της ΝΔ

-υπάρχει θέμα δημοκρατίας από την στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει με την διαδικασία του κατεπείγοντος και σε δύο άρθρα την συμφωνία κάτι που αποκαλύπτει και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί τις διαδικασίες για τις οποίες στο παρελθόν κατήγγειλε.

Λένε ακόμη οι βουλευτές έμπλεοι αγανάκτησης ότι δεν μπορούν να υποκύψουν στον εκβιασμό του κ. Τσίπρα που κάνει τη ΝΔ παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και την καθιστά συνυπεύθυνη στην ψήφιση του μνημονίου. Ένιοι εκ των διαφωνούντων υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι του κ. Τσίπρα και είναι δική του ευθύνη να εξασφαλίσει και τις εσωτερικές διαδικασίες υπερψήφισής της ή διαφορετικά να αναλάβει το κόστος της απόρριψης από το ίδιο του το κόμμα.