Σαφάρι ΣΕΠΕ για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ – Στο στόχαστρο μπλοκάκια και αγρότες | dete

Σαφάρι ΣΕΠΕ για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ - Στο στόχαστρο μπλοκάκια και αγρότες

Δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, που κινείται στα επίπεδα του 20% που στερεί από το Ασφαλιστικό σύστημα πόρους 2 δισ. ευρώ το χρόνο θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Ν. Ηλιόπουλος.

Πρώτος στόχος να τεθεί σε λειτουργία το Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) εντός του Ιανουαρίου και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας.

Το νέο σύστημα θα είναι διασυνδεδεμένο με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ(κυρίως το ΟΠΣ - ΙΚΑ), του υπουργείου Εργασίας (Εργάνη) και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ώστε το δημόσιο να έχει πλήρη εικόνα της παραβατικότητας και να κατευθύνει τους ελέγχους εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται.

Παράλληλα μάλιστα, σχεδιάζεται η κλιμάκωση των προστίμων, με βάση τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη. Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Αχτσιόγλου, το σύνολο των προστίμων που τελικά θα προκύπτουν, θα οδηγείται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ειδικότερα το υπουργείο και ο ΣΕΠΕ σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους εργαζόμενους με δελτίο, που έχουν έως δύο εργοδότες και να υποχρεώσουν τους δεύτερους να καλύπτουν το μέρος των εργοδοτικών εισφορών που τους αντιστοιχεί, σχεδιάζουν την θεσμοθέτηση της δυνατότητας των επιθεωρητών να ελέγχουν και τις συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας.

Αυτό θα γίνει μέσω της νέας πλατφόρμας που σχεδιάζεται, στην οποία θα πρέπει να δηλώνονται οι συμβάσεις μεταξύ των δύο μερών, ώστε στη συνέχεια να διενεργούνται οι αναγκαίο έλεγχοι. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στην επαρχία και ειδικότερα στις αγροτικές εργασίες, όπου η αδήλωτη εργασία αγγίζει το 90%.