Σήμερα οι φοιτητικές εκλογές- Σε ήπιο, προς στιγμήν, κλίμα | dete

Σήμερα οι φοιτητικές εκλογές- Σε ήπιο, προς στιγμήν, κλίμα

Μέσα σε ήπιο κλίμα, χωρίς τις εντάσεις του παρελθόντος, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες οι φοιτητές. Στην Πάτρα, για το μεν πανεπιστήμιο οι εκλογές θα διεξαχθούν στο κτίριο του 13ου Λυκείου (πρώην πολυκλαδικό) και για το ΤΕΙ στο κτίριο του ΤΕΙ. Η προεκλογική περίοδος κύλησε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους. Κυρίως εξαντλήθηκε στα τραπεζάκια των παρατάξεων στη διανομή φυλλαδίων, στα πανό και στις αφίσες. Κατά τη φετινή διαδικασία δεν υπήρξε σχεδόν καμία προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητές πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Οπως τόνιζαν πάντως οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων, η φετινή εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αυτό οφείλεται στις δρομολογούμενες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας σε συνδυασμό με τα πάγια προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
Ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις ακαδημαϊκές κοινότητες, οι φοιτητές αναδεικνύουν την υποχρηματοδότηση, τις υποδομές, την αξιολόγηση και την υποστελέχωση. Συνέπεια της πρώτης ήταν να ανασταλούν ερευνητικά προγράμματα, να μην καταβληθούν τα φοιτητικά επιδόματα να απειληθούν με έξωση από τα ξενοδοχεία οι φοιτητές που δικαιούνται φοιτητική στέγη και να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες για αρκετές ημέρες επειδή οι προμηθευτές ήταν απλήρωτοι.
Σε ό, τι αφορά την υποστελέχωση αγγίζει σχεδόν το σύνολο των τμημάτων καθώς σε όλα έχει καταγραφεί απώλεια, λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενός σημαντικού αριθμού του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα το οποίο συζητά έντονα ο φοιτητικός κόσμος αφορά τις δρομολογούμενες συνενώσεις τμημάτων του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την άποψη ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάζει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης ενώ προβληματίζονται για τις συνθήκες εφαρμογής του εγχειρήματος. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το απόγευμα.

εφ. Πελοπόννησος