Ρώσοι και Κινέζοι βλέπουν τα πετρέλαια σε Πελοπόννησο και Πατραϊκό | dete

Ρώσοι και Κινέζοι βλέπουν τα πετρέλαια σε Πελοπόννησο και Πατραϊκό

Με προσκλήσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία, η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει το δικό της στίγμα στην υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, επέλεξε  να δώσει δίμηνη παράταση, έως τις 14 Ιουλίου, στο λεγόμενο Greece’s Mega Project και, παράλληλα, να ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή στον διαγωνισμό μεγάλων κρατικών εταιρειών, οι οποίες κατά τη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων προσμετρούν τις πολιτικές επιλογές με σαφώς μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, σε σύγκριση με τους πολυεθνικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Η κίνηση αυτή επιχειρεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην ενδεχόμενη επανεξέταση των τριών υπογεγραμμένων συμβάσεων παραχώρησης σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό, που είχε ως αποτέλεσμα να μη συμμετάσχει η ιταλική Enel στον διαγωνισμό για τις περιοχές Άρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διενεργήθηκε επειδή η ίδια η Enel είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ στον ίδιο διαγωνισμό δεν εμφανίστηκε τελικώς ούτε η βρετανολλανδική Shell, η οποία, εξαιτίας της δραστηριοποίησής της στη γειτονική Αλβανία, θεωρείτο λογικό να λάβει μέρος στις έρευνες στη δυτική Ελλάδα.

Στα πιο πάνω πρέπει να προστεθούν και οι επιπτώσεις την ερευνητική οπισθοχώρηση, την οποία προκαλεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι οποίες  αποτυπώθηκαν στην απόφαση της ιρλανδικής Petroceltic να διαθέσει το μερίδιό της στην κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison, που έχει αναλάβει να ερευνήσει την περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου. Λίγους μήνες νωρίτερα από την περιοχή των Ιωαννίνων είχε αποχωρήσει η καναδική Petra Petroleum.

Έτσι, στον διαγωνισμό για τις τρεις χερσαίες περιοχές της δυτικής Ελλάδας υπέβαλαν προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, τα ΕΛΠΕ, για τις περιοχές Άρτας και Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου, και η Energean Oil & Gas, για τις περιοχές Άρτας, Πρεβεζας και Αιτωλοακαρνανίας. Πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι η Energean Oil & Gas, η οποία είναι η εταιρεία διαχείρισης των κοιτασμάτων στην περιοχή του Πρίνου, έχει ήδη λάβει άδεια για έρευνες στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, ενώ τα ΕΛΠΕ έχουν λάβει άδεια για έρευνα στον Πατραϊκό Κόλπο.

«Άνοιγμα» σε Ρωσία, Κίνα και Λατινική Αμερική

Το πρώτο «άνοιγμα» του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε κρατικές πετρελαϊκές έγινε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα, όπου επεδίωξε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Gazprom και της Rosneft στον διαγωνισμό για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων οικοπέδων. Ακολούθησε η συνάντησή του με τον Κινέζο πρέσβη στην Αθήνα, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει τις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας του για τον διαγωνισμό, σημειώνοντας ότι η παρουσία τους σε αυτόν θα αποτελέσει την πρώτη κινεζικών εταιρειών στον ευρωπαϊκό χώρο. Ταυτόχρονα με αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση έστρεψε το βλέμμα της και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η προοπτική συμμετοχής της Petrobras, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που την ταλανίζουν, ετέθη από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο κατά την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική. Στο πλαίσιο της έντονης αυτής κυβερνητικής κινητικότητας, δεν έλειψαν αστοχίες όπως αυτή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου, ο οποίος πρότεινε στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου Αιγαίου με τις ΗΠΑ, για να λάβει την απάντηση ότι μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να επιτευχθεί μεταξύ κυβερνήσεων.

Ο αστάθμητος παράγοντας του πετρελαίου

Πέρα από την κυβερνητική αμφιθυμία και των όποιων αστοχιών στους χειρισμούς, το σημαντικότερο από τα ζητήματα –ίσως πολύ σημαντικότερο και από την οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα– είναι το αρνητικό περιβάλλον στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, που μειώθηκαν κατά 50% από τον Ιούνιο του 2014, παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης, αναγκάζει τις πετρελαϊκές εταιρείες να προβαίνουν σε δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών που διαθέτουν για την έρευνα υδρογονανθράκων. Και, βεβαίως, πρώτα από όλα, σταματούν τα projects υψηλού κόστους σε μεγάλα θαλάσσια βάθη και ανεξερεύνητες περιοχές. Τα ελληνικά οικόπεδα συγκαταλέγονται και στις δύο αυτές κατηγορίες ερευνητικών πεδίων, για τις οποίες θεωρείται ότι οι έρευνες είναι βιώσιμες με τιμές πετρελαίου γύρω στα 80-90 δολάρια το βαρέλι.

Πολυεθνικές πετρελαίου σε… κρίση

Η Shell, που δραστηριοποιείται στην Αλβανία, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα χερσαία «οικόπεδα» της δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε περικοπές 15 δισ. δολ. για την επόμενη τριετία.

Η Exxon Mobil, που έχει αγοράσει το «πακέτο» των σεισμικών δεδομένων για το Ιόνιο και την Κρήτη το οποίο δημιούργησε η νορβηγική PGS, ανακοίνωσε μείωση επενδύσεων κατά 4 δισ. ευρώ για το 2014, μειωμένα κέρδη κατά 21% για το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επενδύσεών της για το 2015.

Η BP, που παρακολουθούσε τις εξελίξεις στον ελληνικό διαγωνισμό –ο επικεφαλής της Μπομπ Ντάντλεϊ είχε συναντηθεί με τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά– ανακοίνωσε μείωση των επενδυτικών δαπανών της για το 2015 κατά 20%.

Η γαλλική Total, που επίσης έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα της PGS και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, αφού έχει αναλάβει την εκμετάλλευση δύο οικοπέδων στην Κύπρο, ανακοίνωσε περικοπή των επενδύσεών της στον τομέα της έρευνας δαπανών κατά 30%.