Ροδία Καραμπελιά: Λόγος, ψυχή και δράσεις! | dete

Ροδία Καραμπελιά: Λόγος, ψυχή και δράσεις!

Την αποκαλούν ως "η ψυχή" του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Αχαΐας "Πάλεια". Ο λόγος για την Ροδία Καραμπελιά η οποία επιστρέφοντας από την Κεφαλονιά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κάτω Αχαΐα αποφάσισε μαζί με πια παρέα γυναικών να δημιουργήσουν τον συγκεκριμένο πολιτιστικό Σύλλογο ο οποίος μετρά μόλις 1 χρόνο με πολλές δραστηριότητες. Η Ροδία Καραμπελιά εξασκεί παράλληλα το λειτούργημα της λογοθεραπεύτριας που έχει σπουδάσει... Ας την γνωρίσουμε..

Καταρχήν, πείτε μας τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την λογοθεραπεία;
Από μικρό παιδί ήμουν ανθρώπους της προσφοράς. Επέλεξα να σπουδάσω λογοθεραπεία για να προσφέρω με τις γνώσεις μου σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τι είναι αυτό που σας εξιτάρει περισσότερο στο επάγγελμά σας;
Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το χαμόγελο στο πρόσωπο του παιδιού ή του ενήλικα που έχει ωφεληθεί από την  θεραπεία που του έχεις προσφέρει.

Πόσο δύσκολο είναι να προσεγγίσει ένας λογοθεραπευτής ένα παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ομιλία του;
Δεν είναι καθόλου δύσκολο όταν αγαπάς αυτό που κάνεις. Τα παιδιά είναι τόσο γλυκά και τόσο φιλικά , οπότε δεν υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση τους.

Ποιο είναι το συχνότερο ηλικιακό ορόσημο εκδήλωσης των προβλημάτων λόγου;
Τότε παρεμβαίνουμε νωρίς στην ηλικία των 24 μηνών. Όταν όμως το παιδάκι έχει λόγο, αλλά δεν είναι καθαρή η ομιλία του τότε παρεμβαίνουμε μετά την ηλικία των 4 ετών

Eίστε μια δραστήρια γυναίκα η οποία ασχολείται και με τα κοινά. Είστε πρόεδρος του Συλλόγου Κάτω Αχαΐας Πάλεια. Πως ξεκίνησε η ιδέα της ίδρυσης;
Όταν ξαναβρέθηκα στην πόλη μου το 2013, την βρήκα ακριβώς όπως την είχα αφήσει, χωρίς παιδικές χαρές, χωρίς δράσεις και δρώμενα για τα παιδιά μας και χωρίς δραστηριότητες για τους κατοίκους.  Μια όμορφη πόλη που δυστυχώς σε έδιωχνε. Την ανησυχία μου αυτή την μοιράστηκα με ην οικογένεια μου, φίλους και τους γονείς των περιστατικών μου και αποφασίσαμε να μην είμαστε θεατές αλλά να προσπαθήσουμε να αλλάξει όψη η ζωή στην πόλη μας. Έτσι γεννήθηκε η Πάλεια.

Πείτε μας ποιος είναι ο στόχος του Συλλόγου και η βασική του φιλοσοφία;
Ο στόχος του συλλόγου είναι να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του και να  συμμετέχει μαζί μας στις δράσεις μας.

Πως είναι για μία γυναίκα (η οποία έχει και άλλες ασχολίες) να βρίσκεται στο «τιμόνι» ενός νέου συλλόγου(μετρά έναν χρόνο); Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές και για μένα που είμαι  μητέρα και ελεύθερος επαγγελματίας με δύο Κέντρα Λογοθεραπείας είναι δυσβάσταχτο. Αλλά όταν αυτό που κάνεις σου αρέσει όλα γίνονται πιο εύκολα. Διανέμεις το χρόνο σου έτσι ώστε να χωρέσουν όλα.

Συμμετέχουν νέοι στις προσπάθειες του πολιτιστικού συλλόγου;
Ναι οι νέοι στηρίζουν τις δράσεις μας. Είναι κοντά μας γιατι προσπαθούμε να είμαστε και εμείς δίπλα τους.

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον Σύλλογο;
Είμαστε πάρα πολλές γυναίκες στο σύλλογο. Όλες έχουν από ένα ρόλο. Προσφέρει η καθεμία με τον τρόπο της. Οι γυναίκες γεννούν ζωη, δημιουργούν άρα με ότι και αν καταπιαστούν το  καταφέρνουν.

Ποιες οι επόμενες δράσεις σας;
Ετοιμάσουμε την κεντρική μας εκδηλώση που έχει γίνει θεσμός πλέον στις 23.6 προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη, πολυουχου της πόλης μας. Με θέμα " 0ι μυρωδιές της ρίγανης για τ' Αγιαννιου τη χάρη"