Πώς θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο εν μέσω capital controls | dete

Πώς θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο εν μέσω capital controls

Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς αναμένουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι χρηματιστηριακές αρχές προσπαθούν να ανοίξει αύριο το χρηματιστήριο, μετά από ένα μήνα διακοπής των συναλλαγών λόγω της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίων.

Οι φορείς της κεφαλαιαγοράς εξετάζουν διάφορα τεχνικά θέματα με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, όταν αυτή επαναλειτουργήσει.

Στο τραπέζι βρίσκονται θέματα όπως τι θα γίνει με την επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών (όλα δείχνουν ότι θα διαπραγματευθούν κανονικά), εξετάζονται προτάσεις για επιβολή περιορισμών στα όρια διακύμανσης, το ωράριο των συναλλαγών και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανοίξει με περιορισμούς στις συναλλαγές των Ελλήνων επενδυτών.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος οι περιορισμοί στις συναλλαγές των Ελλήνων επενδυτών θα υπάρχουν για μικρό χρονικό διάστημα. Οι περιορισμοί στις συναλλαγές των Ελλήνων επενδυτών τέθηκαν από την ΕΚΤ λόγω των ανησυχιών για σημαντική εκροή σημαντικών κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις προς το χρηματιστήριο.

Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα συναλλαγές και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, ενώ οι Έλληνες επενδυτές

θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές. Θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μέσω κατάθεσης μετρητών, μέσω πώλησης μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του και μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά "πάγωσαν" κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.