Πύργος: Εκδήλωση αφιερωμένη στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς | dete

Πύργος: Εκδήλωση αφιερωμένη στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς

Αφιερωμένη στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στους ανθρώπους που αφιέρωσαν 30 και πλέον χρόνια από τη ζωή τους στην εκπαίδευση των παιδιών του τόπου τους και στην διαπαιδαγώγησή τους, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2017.

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη στο αμφιθέατρο του 1ουΓυμνασίου Πύργου, που γέμισε ασφυκτικά από λειτουργούς της εκπαίδευσης –συνταξιούχους και εν ενεργεία– συγγενείς, φίλους και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της Ηλείας, που βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν τους εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2011 μέχρι και το 2016. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή της επίδοσης αναμνηστικών πλακετών στις οικογένειες των εκπαιδευτικών που «έφυγαν» πρόωρα από τη ζωή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Βασίλης Δημητρέλλος, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και ευχαριστώντας τους για την αποδοχή της τιμής εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ένδειξη ευχαριστίας για τη σημαντική τους προσφορά στην εκπαίδευση και στην κοινωνία της Ηλείας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητρέλλος είπε στους παριστάμενους συνταξιούχους:

«Ο αληθινός, ο σωστός δάσκαλος δεν είναι αυτός που διαβάζει ιστορία, αλλά αυτός που γράφει ιστορία στο μέλλον των μαθητών τους. Λειτούργημα επιτελεί, όχι επάγγελμα…». Και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «…Είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε εσάς, που παλέψατε να διαμορφώσετε ακέραιους χαρακτήρες, να μεταλαμπαδεύσετε στους μαθητές σας γνώσεις απαραίτητες, ώστε να διαμορφώσουν ψυχές γεμάτες ιδανικά και να εξελιχθούν στο μέλλον άξιοι πολίτες και άνθρωποι. Βρισκόμαστε εδώ για όλους εσάς που είδατε το παιδαγωγικό σας έργο ως χρέος και όχι ως βιοποριστικό επάγγελμα, που αφουγκραστήκατε τις ανησυχίες και τα θέλω των παιδιών, της νέας γενιάς, που κατανοήσατε τις λεπτές χορδές της γνώσης και τις μεταδώσατε στους μαθητές σας. Είναι γεγονός, ότι τη δόξα και την αίγλη δε τη δίνουν οι κοινωνική τίτλοι, αλλά η αναγνώριση της προσφοράς του δασκάλου προς το μαθητή…»

«…Θεωρώντας ότι αποτελείτε ενεργά και σημαντικά κεφάλαια στην πνευματική πορεία της κοινωνίας της Ηλείας, σας αποχαιρετούμε, συγκινημένοι και ευγνώμονες, για την εξαιρετική και δημιουργική προσφορά σας και πορεία στο Δημόσιο Σχολείο», είπε στο τέλος της συγκινητικής ομιλίας του ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ.Δημητρέλλος.

Η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε Ηλείας Τίτα Τερζή, που είχε αναλάβει την προετοιμασία της εκδήλωσης (με τη συνεργασία συναδέλφων από την Διεύθυνση) αλλά και την παρουσίαση και συντονισμό της, στον σύντομο χαιρετισμό της μίλησε, με τον δικό της ποιητικό τρόπο, για το ταξίδι των εκπαιδευτικών στη «θάλασσα» της εκπαίδευσης, ενώ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, του βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκου, της πρώην βουλευτή Διονυσίας–Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, του Σχολικού Συμβούλου Μουσικής Ιονίων Νήσων Περικλή Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Ανδρίτσαινας–Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Ακολούθησε η βράβευση των συνταξιοδοτηθέντων εκπαιδευτικών, των ετών 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016. Κάποιοι, θέλησαν να πουν δυο λόγια, ευχαριστώντας τη Διεύθυνση για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα παιδιά τους, αφού τους έδωσαν την ευκαιρία –όπως κάποιοι είπαν, χαρακτηριστικά– «να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια».

Μεταξύ των βραβεύσεων μεσολαβούσε μουσικό πρόγραμμα με τους καταξιωμένους μουσικούς Αλεξάνδρα Τσούκη και Στέργιο Τάτσιο που συναποτελούν το μουσικό ντουέτο «Μεσόγειος». Οι μουσικοί ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια διαφόρων περιοχών του πλανήτη, σε 19 διαφορετικές γλώσσες. Η βραδιά έκλεισε με μία έκπληξη από το ντουέτο, το οποίο τραγούδησε για πρώτη φορά ένα τραγούδι με τίτλο «Ηλεία», το οποίο γράφτηκε προ ολίγων ημερών και το οποίο αφιέρωσαν στον πολύπαθο τόπο τους, με τη μακρά ιστορία και την ξεχωριστή φιλοξενία.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν –μεταξύ άλλων– ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μαρίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Πλατανιάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Μαριγούλα Μαργαρίτη, οι προϊστάμενοι εκπαιδευτικών και διοικητικών θεμάτων της Δ.Δ.Ε Ηλείας Νίκος Αγγελόπουλος και Αντώνης Μακρυδημήτρης, καθώς και διευθυντές και εκπαιδευτικών σχολείων από όλη την Ηλεία.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε όλους τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς –σχεδόν 150 στο πλήθος- προσφέρθηκαν, εκτός από την τιμητική πλακέτα, βιβλία διαφόρων κατηγοριών (λογοτεχνικά, επιστημονικά, ιστορικά, ποίησης κ.α.), τα οποία προσέφεραν ειδικά για την εκδήλωση οι «Εκδόσεις Πικραμένος» από την Πάτρα. Οι βραβευθέντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτό το δώρο-έκπληξη που τους δόθηκε, ενώ ειδική αναφορά και ευχαριστίες για τη συγκεκριμένη παροχή από τον πατρινό εκδοτικό οίκο έγιναν από τους διοργανωτές, με ενθουσιασμό, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.