Πόσο σαδιστής είσαι; Αυτές οι εννέα ερωτήσεις σου δίνουν την απάντηση… | dete

Πόσο σαδιστής είσαι; Αυτές οι εννέα ερωτήσεις σου δίνουν την απάντηση...

Οι έννοιες του καλού και του κακού δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν, αφού για κάθε άνθρωπο φέρουν διαφορετικό νόημα.

Ωστόσο η ψυχολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να αποφανθεί εάν ένας άνθρωπος απολαμβάνει να προκαλεί πόνο στους γύρω του ή όχι.

Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι έχουν αναγνωρίσει αυτό που αποκαλούν την «σκοτεινή τριάδα» επιβλαβών χαρακτηριστικών προσωπικότητας, που περιλαμβάνουν τον ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό. Εάν ένα άτομο έχει έστω και ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά γίνεται πιο ανταγωνιστικό και εγωκεντρικό, «πατώντας επί πτωμάτων» για δικό του όφελος.

Ορισμένοι ερευνητές ωστόσο πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθεί και ένα τέταρτο χαρακτηριστικό στη «σκοτεινή τριάδα»: Αυτό είναι ο σαδισμός, ή αλλιώς η άντληση ικανοποίησης και ηδονής από την πρόκληση πόνου ή δυστυχίας στους άλλους.

Η εξερεύνηση του σαδισμού σε κλινικά περιβάλλοντα είναι κάτι σχετικά καινούργιο, λόγω των ανεπαρκών μελετών για τα «σκοτεινά χαρακτηριστικά». Μερικά σύγχρονα παραδείγματα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να αποδείξουν τη σχέση ανάμεσα στην μοχθηρή συμπεριφορά και τον σαδισμό, είναι το trolling και το cyberbullying.

Στο πλαίσιο μιας μελέτης που προσπάθησε να ρίξει φως στον σαδισμό, συγκροτήθηκε ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των σαδιστικών προσωπικοτήτων. Η αρχική του μορφή περιλάμβανε 20 προτάσεις-ερωτήματα, με τα οποία ο συμμετέχων έπρεπε να πει (με μια κλίμακα απαντήσεων από το 1 έως το 5) σε ποιον βαθμό συμφωνεί ή διαφωνεί.

Θέλοντας ωστόσο να περιορίσουν την αξιολόγηση στον σαδισμό και όχι στα άλλα «σκοτεινά χαρακτηριστικά», οι ερευνητές δημιούργησαν μια πιο στοχευμένη έκδοση του ερωτηματολογίου με μόνο εννέα δηλώσεις-ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτές μπορούν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν ένα άτομο απολαμβάνει πράγματι να προξενεί πόνο ή αν το κάνει απλώς χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις-ερωτήσεις

Κατά πόσο συμφωνείς ή διαφωνείς με τις παρακάτω δηλώσεις:

1. Έχω κοροϊδέψει ανθρώπους έτσι ώστε να τους δείξω ότι έχω το πάνω χέρι

2. Θεωρώ πάντα διασκεδαστικό να καταπιέζω τους άλλους

3. Θα προκαλούσα πόνο σε κάποιον για να του δείξω ότι έχω τον έλεγχο

4. Όταν κοροϊδεύω κάποιον, βρίσκω αστείες τις αντιδράσεις του

5. Είναι συναρπαστικό να φέρεσαι με κακία στους γύρω σου

6. Απολαμβάνω να χλευάζω κάποιον μπροστά στους φίλους του

7. Σκέφτομαι να προκαλώ κακό στους ανθρώπους που με εκνευρίζουν

8. Όταν βλέπω ανθρώπους να καυγαδίζουν νιώθω έξαψη

9. Δεν θα έκανα εκούσια κακό σε κάποιον, ακόμα κι αν δεν τον συμπαθούσα

Το παραπάνω ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε σε μία μελέτη πάνω στο σαδισμό και τα σκοτεινά χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences.