Πόρτο Καρράς – Αντίδραση στο παρά πέντε της υπογραφής της σύμβασης για το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο προς Πάτρα | dete

Πόρτο Καρράς - Αντίδραση στο παρά πέντε της υπογραφής της σύμβασης για το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο προς Πάτρα

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε πριν την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της υποδομτης σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο, η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ έστειλε προδικαστική προσφυγή κατά της υπογραφής της σύμβασης. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com το έγγραφο έχει αποσταλεί στην ΕΡΓΟΣΕ και αναμένει την απόφαση της εταιρείας που θα καθορίσει αν θα έχει τύχη το συγκεκριμένο αίτημα ή αν απορριφθεί και οδηγηθούμε στις υπογραφές.

Στην ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ κρατούν χαμηλούς τόνους και αναμένουν την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ. Να θυμίσουμε πως η σύμβαση έχει περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και περίπου 2 εβδομάδες ενώ νωρίτερα είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για την εκκίνηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια καθώς έχει αρχικό κόστος 215εκ.ευρώ. Περιλαμβάνει την υποδομή του σιδηροδρομικού τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο μήκους 10,5χλμ που αναλαμβάνει να κατασκευάσει η Ιταλική εταιρεία GD Infrastrutture με έκπτωση 45,2%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2020, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις (πράγμα σπάνιο σε έργο στην Ελλάδα).

Αναφορικά με την Ιταλική εταιρεία υπάρχει η έντονη φημολογία ότι ουσιαστικά πρόκειται για την εντυπωσιακή επιστροφή της Μηχανικής.

Για το έργο να αναφέρουμε ότι με την παρούσα εργολαβία δεν θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του τμήματος. Θα χρειαστεί ακόμα ένας διαγωνισμός για την επιδομή (γραμμές)-ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση και νέους σταθμούς στο τμήμα αυτό. Αυτός ο διαγωνισμός σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ πρόκειται να βγει στον αέρα το β` εξάμηνο του 2018, να ξεκινήσει το 2019 και να ολοκληρωθεί το 2021 (θα έχει διάρκεια 24 μήνες).

Τότε, το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο θα φτάσει μέχρι τις παρυφές της Πάτρας, έχοντας διπλή, ηλεκτροκινούμενη γραμμή.

Το τρένο θα μπορεί να διανύει την απόσταση Ρίο-Αθήνα σε περίπου 2 ώρες αναπτύσσοντας ταχύτητες που κατά τόπους θα φτάνουν και τα 200χλμ. ενώ και η απόσταση Ρίο-Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος θα είναι επίσης γύρω στις 2 ώρες εξυπηρετώντας σχεδόν πλήρως τις ανάγκες των περιοχών της Βόρειας Πελοποννήσου από την Κόρινθο μέχρι και την Πάτρα.

Να θυμίσουμε πως φέτος μετά από πολλά χρόνια περιμένουμε τη λειτουργία του τρένου στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη, χωρίς ηλεκτροκίνηση, μετά από περίπου 12 χρόνια, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για το τρένο.