“Πόλεμος” Κινγκ με Εφίμοβα: “Απέδειξα πως μπορείς να είσαι καθαρή και να κερδίσεις” | dete

"Πόλεμος" Κινγκ με Εφίμοβα: "Απέδειξα πως μπορείς να είσαι καθαρή και να κερδίσεις"

Η Γιούλια Εφίμοβα ήταν η (αρνητική) πρωταγωνίστρια της χθεσινής ημέρας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια της κολύμβησης, η οποία εξασφάλισε την τελευταία στιγμή, στην κυριολεξία, τη συμμετοχή της στους αγώνες με απόφαση της ΔΟΕ, άκουσε πολλές αποδοκιμασίες από τον κόσμο στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο του Ρίο, πριν την κούρσα στα 100μ. πρόσθιο.

Η 19χρονη Αμερικανίδα, Λίλι Κινγκ, διέψευσε τους αμφισβητίες της και πήρε με εντυπωσιακό τρόπο το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα, φέρνοντας τις ΗΠΑ στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για πρώτη φορά μετά το Σίδνεϊ. Η Κινγκ πραγματοποίησε φανταστική κούρσα στον τελικό και τερμάτισε σε 1:04.93, πετυχαίνοντας παράλληλα και νέο ρεκόρ αγώνων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Εφίμοβα. Πριν από την κούρσα θέλησε να δείξει τη δυσαρέσκεια της για τη συμμετοχή της Ρωσίδας πρωταθλήτριας στους αγώνες, κάνοντας χειρονομίες αποδοκιμασίας, ενώ στην απονομή των μεταλλίων φρόντισε να δείξει τη δυσαρέσκεια της, αγνοώντας, ουσιαστικά, την αντίπαλο της.

Η Ρωσίδα είχε ξεκινήσει την ένταση, αμέσως μετά την επικράτησή της στην ημιτελική σειρά, καθώς έδειξε με το δάχτυλό της το Νο 1, θέλοντας να δείξει πως είναι φαβορί για τον τελικό και η κορυφαία στον κόσμο. Η Κινγκ, η οποία παρακολούθησε την προσπάθειά της στην τηλεόραση, ενοχλήθηκε και έδωσε τη δική της απάντηση στον αγώνα, κερδίζοντας την κούρσα και δείχνοντας αυτή, με υψωμένο το δάκτυλο, πως αυτή είναι το Νο 1.

«Απλά απέδειξα πως μπορείς να είσαι καθαρός και να κερδίζεις τους αγώνες», δήλωσε η Κινγκ, φεύγοντας από την πισίνα, ενώ η Εφίμοβα, δεν μπορούσε να κρύψει τα δάκρυα της από τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων:«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενη. Απλά είναι καλό που μπόρεσα να αγωνιστώ. Δεν θέλω να πω τίποτα για τις αποδοκιμασίες. Δεν θυμάμαι από πότε έχω να κοιμηθώ καλά. Η περιπέτεια μου είναι μεγάλη. Αγωνίστηκα χωρίς να έχω κοιμηθεί καλά τον τελευταίο μήνα και εύχομαι να μην περάσει κανείς αθλητής, αυτό που πέρασα εγώ τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.»

Υπέρ της Κινγκ τάχθηκε και ο μεγάλος αστέρας της παγκόσμιας κολύμβησης, Μάικλ Φελπς. Ο Αμερικανός σταρ, με 19 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς, δικαιολόγησε τις αποδοκιμασίες του κόσμου, αλλά και τη συμπεριφορά της συμπατριώτισσας του: «Η Λίλι και οι φίλαθλοι έδειξαν τη δυσαρέσκεια τους για την Εφίμοβα, όχι για αυτήν προσωπικά, αλλά γενικότερα κατά της χρήσης αναβολικών. Η Εφίμοβα ήταν προκλητική. Δεν μπορείς να σηκώνεις το δάκτυλο σου και να λες ότι είσαι το Νο 1, όταν έχεις πιαστεί να κάνεις χρήση αναβολικών ουσιών», δήλωσε σχετικά ο Αμερικανός σταρ.

Η πολυσυζητημένη Εφίμοβα, πήρε τη δεύτερη θέση με 1:05.50. Είναι το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο για τη Ρωσίδα, η οποία ήταν τρίτη στα 200μ. στο Λονδίνο. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του προσθίου είχε τεθεί εκτός αγώνων επειδή έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν για χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ πρόσφατα βρέθηκε και με μελδόνιο, χωρίς όμως να τιμωρηθεί μετά την «περίοδο χάριτος» που έδωσαν οι διεθνείς αρχές για την προσφάτως απαγορευθείσα ουσία. Η Εφίμοβα είχε προσφύγει κατά του αποκλεισμού της στο CAS, το οποίο δεν εξέδωσε απόφαση, όμως τελικά ΔΟΕ και FINA αποφάσισαν να την κάνουν δεκτή στους αγώνες.