«Πτώχευσε» ο δήμος Αχαρνών- Τα χρέη του ανέρχονται στα 10,2 εκατ. ευρώ | dete

«Πτώχευσε» ο δήμος Αχαρνών- Τα χρέη του ανέρχονται στα 10,2 εκατ. ευρώ

Σε «μνημόνιο» μπήκε και ο δήμος Αχαρνών, καθώς τα χρέη του φτάνουν τα 10,27 εκατ. ευρώ και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν μετά και την οριστική άρνηση του Ταμείου Δανείων και Παρακαταθηκών να παράσχει νέο δάνειο.

Για αυτό το λόγο ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός, αποφάσισε να βάλει τον δήμο σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης υπό την επιτήρηση του υπουργείου Εσωτερικών και του Παρατηρητηρίου για τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Είχαν προηγηθεί οι δήμοι Σαλαμίνας και Γόρτυνας. Με την ένταξη του δήμου στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, τα οικονομικά του αναμένεται να καλυφθούν σε πρώτη φάση από το ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Εσωτερικών ώστε ο ισοσκελισμένος, πλέον, προϋπολογισμός να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα που θα συναποφασιστούν μεταξύ των οικονομικών υπηρεσιών του και του υπουργείου Εσωτερικών και θα περιέχουν από περικοπές δαπανών σε όλους τους τομείς και αύξηση δημοτικών τελών, μέχρι περιορισμούς δομών και εθελοντικές μετατάξεις εργαζομένων, ώστε να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος.

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο δήμος Αχαρνών τονίζει πως η «σαθρή οικονομική κατάσταση είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες. Η χρηματοδότηση από την Πολιτεία έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ – που βεβαιώνεται από δυο ελέγχους Ορκωτών Λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015) – δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού «στραγγαλισμού» στον Δήμο Αχαρνών».