Πρόταση για μείωση φορολογίας, εισφορών ανάλογα με το ΑΕΠ | dete

Πρόταση για μείωση φορολογίας, εισφορών ανάλογα με το ΑΕΠ

Πρόταση προς την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την κατ’ έτος μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ήμισυ του ποσοστού αύξησης του ετήσιου ΑΕΠ υπέβαλε ο ΣΒΑΠ μέσω επιστολής του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, σύμφωνα με τον ΣΒΑΠ, θα επιφέρει, με βάση τη σχετική πρόταση, μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων κατά 1% και των ασφαλιστικών εισφορών επίσης κατά 1%. Προτείνει επίσης να καθορισθεί εκ των προτέρων ότι ο στόχος είναι να φτάσουν οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές στο 20% και 25% αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι η εθνική οικονομία, εκτιμά ο ΣΒΑΠ, θα έχει πλέον σταθερό και αμετάκλητο στόχο την ανάπτυξη με όρους ανταγωνιστικούς, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ένα κύμα αισιόδοξων προσδοκιών και προοπτικών που θα ωθήσει σε επενδύσεις.

Η πρόταση του ΣΒΑΠ στηρίζεται στις εξής παραδοχές:

• Η πρόσφατη ψήφιση των νομοσχεδίων για φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα καταδεικνύει τη θέληση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και έτσι να αρθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με επιπρόσθετο όφελος την εμφανή πλέον προοπτική για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

• Η προσέλκυση 50 με 100 δισ. ευρώ που χρειάζεται η οικονομία μας για να ανακτήσει το 26% το απολεσθέντος ΑΕΠ της από το 2008, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, είναι απλώς ένα ασήμαντο ποσό.

• Η μεταποιητική/βιομηχανική δραστηριότητα για μια χώρα αποτελεί σταθερή αξία, προσφέροντας σταθερή εργασία καί επενδύσεις. Ο τουρισμός και πολλές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε δυσμενή γεγονότα, ενώ ο πρωτογενής τομέας προσφέρει μικρό μέρος του ΑΕΠ και περιοδική εργασία.