Η ιστορία της μασονίας στην Πάτρα και η κίνηση των «Εθνικών»! Από την Αχαϊκή πρωτεύουσα ξεκίνησε η δημιουργία δηλαδή της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας | dete

Η ιστορία της μασονίας στην Πάτρα και η κίνηση των «Εθνικών»! Από την Αχαϊκή πρωτεύουσα ξεκίνησε η δημιουργία δηλαδή της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας

H μασονία στην Πάτρα χρονολογείται από το 1863. Η πρώτη ελληνόφωνη στοά στην Πάτρα ήταν ο «Αρχιμήδης» (τέταρτη στην Ελλάδα).
Το 1898 ο μητροπολίτης Πατρών Ιερόθεος ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της Σχολής των Απόρων την παραίτηση του καθηγητή Σαρρή ως τέκτονα. Το Δ.Σ. αποτελούσαν ο πρόεδρος Θάνος Κανακάρης Ρούφος, ο μητροπολίτης, ο Κ. Λουκάς, που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τέκτονα, ο Κ. Κανελλόπουλος, επίσης τέκτονας, ο Δ. Παπανικολάου, ο Πετραλιάς, ο Δ. Γούναρης, ο Ν. Πετραλιάς και ο Ι. Θαλλής. Το Δ.Σ. αρνήθηκε και ο μητροπολίτης παραιτήθηκε και ξεσήκωσε τον όχλο. Το θέμα έφτασε στη Βουλή και τον Δεκέμβριο του 1898 ο Σαρρής μετατέθηκε.
Μετά τον «Αρχιμήδη» ακολούθησε ο «Αχαϊκός Αστήρ», με έτος ίδρυσης το 1889, ο οποίος όμως διαλύθηκε το 1893. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο «Παλαιών Πατρών Γερμανός» (Νοέμβριος 1895) με αριθμό ιδρύσεως 22 και ο «Φάρος» που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1996. Οι δύο τελευταίες λειτουργούν κανονικά σε ιδιόκτητο κτίριο. Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε και στοά Εθνικών, των αποσχισθέντων δηλαδή από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδας. Απο τα μέλη της στοάς «Παλαιών Πατρών Γερμανός» προέρχεται επίσης η στοά «Κοινόν Αιτωλών» που ιδρύθηκε το 1988. Το 1941 η στοά στεγαζόταν επί της οδού Ζαΐμη ενώ μερικά χρόνια πριν, όπως λέγεται, είχαν ιδρύσει τον «σύνδεσμο κοινωνικής πρόνοιας και αντιλήψεως».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πάτρα ξεκίνησε η κίνηση των Εθνικών, η δημιουργία δηλαδή της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας. Τον Μάιο του 1986 κάποιες στοές, με πρώτη αυτών του «Παλαιών Πατρών Γερμανού» υπέγραψαν μια διακήρυξη, με την οποία ουσιαστικά αποχωρούσαν από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Τη διακήρυξη εκ μέρους της πατρινής στοάς υπέγραφαν 37 από τα 42 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Στέφανος Παϊπέτης ουσιαστικός υποκινητής της αποχώρησης και πρώτος Μέγας Διδάσκαλος της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας. Στη συνέχεια οι Εθνικοί αφύπνισαν τον «Αχαϊκό Αστέρα». Παράλληλα η στοά «Παλαιών Πατρών Γερμανός» απέκτησε τον αριθμό 1 στους Εθνικούς. Και οι δύο Στοές σήμερα υπολειτουργούν. Η ιστορία των Εθνικών εξετάζεται ξεχωριστά από αυτή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.