Προϊόντα καθαρισμού πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία | dete

Προϊόντα καθαρισμού πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία

Ευρείας χρήση καθαριστικά προϊόντα ενδεχομένως να πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία αλλάζοντας το εντερικό μικροβίωμα, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.

Η μελέτη, που έγινε από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και του προγράμματος SyMBIOTA (για την επίδραση της αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος στα βρέφη και πως αυτό επιδρά στην υγεία τους), εστίασε στην ανάλυση της εντερικής χλωρίδας 757 βρεφών από τον γενικό πληθυσμό, 3-4 μηνών, και στο βάρος τους όταν ήταν 12 μηνών και τριών ετών, σε σχέση με την έκθεση σε απολυμαντικά, καθαριστικά και οικολογικά φιλικά προϊόντα καθαρισμού που συνήθως χρησιμοποιούνται κατ’ οίκον.

Οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα στα βρέφη 3-4 μηνών ήταν συχνότερες όσο συχνότερη ήταν η χρήση των απολυμαντικών επιφανειών, με χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα του αιμόφιλου και του κλοστριδίου, αλλά υψηλότερα του βακτηρίου Lachnospiraceae.

«Όταν τα νήπια ήταν πια τριών ετών, ο δείκτης μάζας σώματος τους ήταν υψηλότερος συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε μεγάλη χρήση απολυμαντικών ως βρέφη», εξηγεί η Ανιτα Κοζιρκσκι, ερευνήτρια του προγράμματος SyMBIOTA.

Αλλά και τα παιδιά που ζούσαν σε σπίτια, όπου γινόταν χρήση οικολογικών καθαριστικών προϊόντων είχαν διαφορετική εντερική χλωρίδα. Πάντως, ήταν λιγότερο πιθανόν να είναι υπέρβαρα ως νήπια.

«Είχαν μεν χαμηλότερα επίπεδα εντεροβακτηρίου αλλά δεν βρήκαμε στοιχεία ότι αυτή η διαφοροποίηση στο εντερικό μικροβίωμα συντελούσε σε μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας», σημειώνει η ερευνήτρια.

Εικάζει ότι τα οικολογικά καθαριστικά πρέπει να σχετίζονται γενικά με έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες στην οικογένεια, συντελώντας έτσι σε υγιεινότερο εντερικό μικροβίωμα και βάρος των βρεφών.

«Τα αντιβακτηριακά καθαριστικά έχουν την ικανότητα να αλλάζουν το μικροβίωμα του περιβάλλοντος και έτσι επηρεάζουν και τον κίνδυνο του παιδιού να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η μελέτη μας παρέχει νέες αποδείξεις για τον συσχετισμό αυτό», καταλήγει η Δρ Κοζιρκσκι.