Προτάσεις για καλό βιβλίο | dete

Προτάσεις για καλό βιβλίο

book 1

Carlo Ravelli: «Επτά μαθήματα Φυσικής»

Εκδόσεις «Πατάκη»

«Η πραγµατικότητα δεν είναι αυτή που φαίνεται» λέει ο Ιταλός φυσικός CarloRovelli, που σε επτά απλά και σύντοµα µαθήµατα µας µυεί στα µυστήρια της ύλης και του σύµπαντος.

Ποια είναι άραγε η ωραιότερη θεωρία; Τι είναι ο χώρος; Τι είναι τα στοιχειώδη σωµατίδια;

Πώς είναι κατασκευασµένο το σύµπαν; «Όλα είναι φυσική» συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι των θετικών επιστηµών. Διαβάζοντας τα µαθήµατα του CarloRovelli, θα συµφωνήσουµε κι εµείς. Η φυσική µάς δίνει απαντήσεις όχι µόνο για τα άστρα και τους γαλαξίες, αλλά και για την ίδια µας την ανθρώπινη φύση, την ελεύθερη βούλησή µας, καθώς και την πάντα απύθµενη άγνοιά µας.

 book 2

Luc Ferry: «Η ωραιότερη ιστορία της φιλοσοφίας»

Εκδόσεις «Πατάκη»

Βιβλία που περιγράφουν το μεγάλο έπος της φιλοσοφίας υπάρχουν πολλά – και παρ’ όλ’ αυτά δεν επαρκούν. Σ’ αυτό το βιβλίο, ο Γάλλος φιλόσοφος και παιδαγωγός LucFerry αναλύει την ιστορία της φιλοσοφίας μέσω ενός διαλόγου με τον ClaudeCapelier, παλιό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, υπεύθυνου για τα σχολικά προγράμματα. Η Ωραιότερη ιστορία της φιλοσοφίας είναι μια προσωπική ιστορία: Ο LucFerry ανατρέχει στην αρχαιότητα και φτάνει μέχρι το σήμερα αναζητώντας το νόημα της ανθρώπινης κατάστασης και τη «σωτηρία» μας, την απαλλαγή από το άγχος του θανάτου. Πώς και γιατί ο Πλάτων, ο Καρτέσιος, ο Σοπενχάουερ, ο Μαρξ, ο Νίτσε, ο Χάιντεγκερ άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας; «Προοδεύει» η φιλοσοφία; Πλησιάζει άραγε στην ουσία του ανθρώπου; Ποια είναι η χρησιμότητά της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Ποιος είναι ο ρόλος της αγάπης στην «καλή ζωή» που όλοι θέλουμε να ζήσουμε;

book 3

Μενέλαος Λουντέμης: «Άπαντα τα ποιητικά

Εκδόσεις «Πατάκη»

Συµπληρωµατικό της δηµοφιλέστατης πεζογραφίας του, το –λιγότερο γνωστό– ποιητικό έργο του Μενέλαου Λουντέµη µάς συστήνει εκ νέου έναν γνήσια αριστερό συγγραφέα. Μακριά από κοµµατικές παρωπίδες, αυτός ο λυρικός της κοινωνικής στράτευσης εµφανίζεται και µέσα στην ποίησή του ως ένας βαθιά ανθρωπιστής λογοτέχνης. Υµνητήςτης απλής ζωής του λαού, αλλά και γενναία µαχόµενος κατά των πάσης φύσεως καταπιέσεων και διακρίσεων, ταυτίζει τον Έρωτα µε την Ελευθερία και µας καλεί να αγωνιστούµε για έναν καλύτερο κόσµο.