Προσκύνημα μετ’ εμποδίων | dete

Προσκύνημα μετ' εμποδίων

Επικίνδυνο και απροσπέλαστο για τους επισκέπτες είναι σήμερα το άλλοτε φιλόξενο μονοπάτι, που για αιώνες ακολουθούσαν οι Ελληνες του Πόντου, προκειμένου να βρεθούν από τον Πυξίτη ποταμό στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Βράχοι, ξεριζωμένα δέντρα και πέτρες που έχουν πέσει κατά τμήματα του μονοπατιού το έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη για τους περιπατητές, με αποτέλεσμα στην είσοδό του να έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες, καθώς και ένα λουκέτο στη σιδερένια πόρτα. Αποτέλεσμα των καταστροφών είναι από τα ξεριζωμένα δέντρα να χωριστεί το μονοπάτι, σε πολλά σημεία, στα δυο και να σπάσουν μέρη από τα ξύλινα κιγκλιδώματα.

Οι πέτρες και οι βράχοι είναι αποτέλεσμα των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης που γίνονται στην κορυφή του όρους, όπου βρίσκεται η ιστορική μονή, και έχουν ξεκινήσει από το 2015. Ωστόσο κλειστή λόγω εργασιών εξακολουθεί να παραμένει για τους επισκέπτες άλλη μια είσοδος, η οποία καταλήγει στη μονή, που αποτελεί αιώνες τώρα θρησκευτικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η συγκεκριμένη είσοδος αφορά το δεύτερο μονοπάτι, που ξεκινάει από τον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων και καταλήγει στη μονή, στο οποίο για μεγάλο διάστημα πραγματοποιούνταν εργασίες και είναι σχεδόν έτοιμο για να δοθεί στο κοινό. Κατά μήκος του μικρού μονοπατιού έχουν τοποθετηθεί ξύλινα σκαλοπάτια, ενώ σε κάποια σημεία έχουν φτιαχτεί παγκάκια από κορμούς δέντρων, πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Αναστήλωση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται ωστόσο και οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης στη Μονή Σουμελά, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί θα ανοίξει τις πύλες της τον Αύγουστο του 2018. Κατά τη διάρκεια αυτών οι εργάτες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τούνελ, το οποίο οδηγεί σε παρεκκλήσι που βρίσκεται στη δεξιά πλαγιά και πάνω από τη βόρεια στέγη της μονής.

Την αποκάλυψη του γεγονότος, που προκάλεσε αίσθηση στον θρησκευτικό κόσμο, γνωστοποίησε σε τουρκικά ΜΜΕ ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβατζόγλου. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από σήραγγα και ξύλινη σκάλα, ενώ στον έναν τοίχο του, που διατηρείται άθικτος, υπάρχουν αγιογραφίες με θέματα τον «Παράδεισο», την «Κόλαση», τη «Ζωή» και τον «Θάνατο».