Προκαλεί και πάλι ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων! Φωτογραφήθηκε με τον Ήλιο της Βεργίνας | dete

Προκαλεί και πάλι ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων! Φωτογραφήθηκε με τον Ήλιο της Βεργίνας

Με τον Ήλιο της Βεργίνας φωτογραφήθηκε, για ακόμη μία φορά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος ανάρτησε σχετικές φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Facebook.

Στις φωτογραφίες εμφανίζεται ο κ. Μιλόσοσκι, μαζί με μία παρέα ορειβατών, στους καταρράκτες Μπάμπουνα, σε βουνό της περιοχής του Βέλες να φέρουν σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, σε κόκκινο φόντο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Μιλόσοσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και από τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, φωτογραφίζεται με την ήλιο της Βεργίνας. Το ίδιο είχε πράξει και τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν μαζί με μία παρέα ορειβατών από τη χώρα του είχε αναρριχηθεί στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στον Μύτικα, και φωτογραφήθηκε με τον δεκαεξάκτινο Ήλιο της Βεργίνας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται από την ΠΓΔΜ, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.

31

Η απάντηση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών

Το περιστατικό σχολίασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπ. Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, μετά από ερώτηση δημοσιογράφων.

«Οι ενέργειες του κ. Μιλοσόσκι αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τού μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για να έχει "15 λεπτά δημοσιότητας". Ας τον αφήσουμε στην πλάνη του», δήλωσε ο κ. Κούτρας.