Ποσότητα σε βάρος της ποιότητας στη Βουλή | dete

Ποσότητα σε βάρος της ποιότητας στη Βουλή

Σε εξοντωτικούς ρυθμούς έχει εισέλθει το κοινοβουλευτικό σύστημα, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό ως προς την ποιότητα του παραγόμενου νομοθετικού έργου. Σήμερα ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ ήδη πήραν την οδό προς επεξεργασία και έγκριση, με ταχύτατες διαδικασίες, δύο άλλα κρίσιμα σχέδια νόμου: Για το Σύμφωνο Συμβίωσης και, από τα ξημερώματα σήμερα το νέο πολυνομοσχέδιο με το λεγόμενο «Παράλληλο Πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Ολα θα πρέπει να έχουν «τελειώσει» πριν κλείσει η Βουλή για τις χριστουγεννιάτικες αργίες, δηλαδή το αργότερο ως τα μέσα την επόμενης εβδομάδας. Ο προγραμματισμός της αυριανής ημέρας είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στον Ναό της Δημοκρατίας, καθώς πέραν των νομοθετημάτων, προωθούνται και άλλες ειδικής σημασίας διαδικασίες. Συγκεκριμένα αύριο Τετάρτη:

10 πμ: Στην Υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών της ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής περιφερειών συζητείται η ενδιάμεση Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, αντικείμενο της οποίας είναι ο ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Στη συνεδρίαση έχει προσκληθεί οπ αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδης.

10.30 πμ: Στην ειδική μόνιμη επιτροπή προστασίας του περιβάλλοντος, συνεδρίαση με θέμα «Σύστημα εποπτείας, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος».

11 πμ: Στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, γίνεται (εξ αναβολής, μετά από περιπετειώδη πρόσφατη συνεδρίαση) η ακρόαση των προτεινομένων από τον κ. Χρ. Σπίρτζη μελών των διοικήσεων σε οργανισμούς συγκοινωνιών.

12 μεσημέρι: Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, γίνεται ενημέρωση για τη σύμβαση δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Π.Σγουρίδη.

12.30 μμ: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, συνεχίζεται η συζήτηση για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

2 μμ: Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Μορφωτικών Υποθέσεων, αρχίζει η επεξεργασία του «Παράλληλου Προγράμματος» (σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»).

6 μμ: Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης συνεχίζεται (3η συνεδρίαση) η συζήτηση για το «Σύμφωνο Συμβίωσης».

Την ίδια ημέρα, από το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους»). Είναι το νομοσχέδιο που όταν συζητείτο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δημιουργήθηκε μέγας θόρυβος με αφορμή αναφορές του υπουργού Πολιτισμού στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Κατά την διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, προγραμματίστηκε η συζήτηση και ψηφοφορία για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των Νικ.Κακλαμάνη, Α. Κατσανιώτη και Ν.Φίλη.

Δεδομένων όλων αυτών και με την ψήφιση των δύο προαναφερόμενων νομοσχεδίων να προγραμματίζεται ως την Τετάρτη 23/12, σήμερα η κατάσταση στο Κοινοβούλιο δεν είναι διαφορετική: Ενώ στην Ολομέλεια συζητούνται τα προαπαιτούμενα, η Επιτροπή Θεσμών συνεδριάζει για να εξετάσει την Εκθεση Πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, και ταυτόχρονα στην αρμόδια Επιτροπή γίνεται ακρόαση φορέων για το Σύμφωνο Συμβίωσης.