Πορτογαλία, η πρωτοπόρος στην παραγωγή… φελλού | dete

Πορτογαλία, η πρωτοπόρος στην παραγωγή... φελλού

Εξειδικευμένοι εργαζόμενοι εξετάζουν με προσοχή τον φελλό που περνάει από μπροστά τους στις ειδικές κοπτικές μηχανές πριν κόψουν τα τεμάχια που προορίζονται για το σφράγισμα μπουκαλιών. Ο φελλός είναι φυσικό προϊόν και ως εκ τούτου η ποιότητά του ποικίλλει.

Ένας έμπειρος κόφτης φελλού μπορεί να παράγει 12.000 έως 15.000 τεμάχια ημερησίως στο εργοστάσιο φελλού Amorim στο Μόζελος της βόρειας Πορτογαλίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του είδους στη χώρας της Ιβηρικής.

Από σανδάλια…

Η Πορτογαλία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην παραγωγή φελλού από πολλές απόψεις: διαθέτει τη μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση για φελλό στον κόσμο, τη μεγαλύτερη παραγωγή και είναι και πρώτη στη λίστα των εξαγωγέων φελλού. Τα περσινά έσοδα από τις συγκεκριμένες εξαγωγές ανήλθαν σε 937,5 εκατομμύρια ευρώ, με τα προϊόντα φελλού να πωλούνται σε 133 χώρες.

Εκτός από φελλούς για μπουκάλια, οι οποίοι αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής, ο φελλός χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως κατασκευαστικό υλικό. Ακόμη και η βιομηχανία της μόδας «ανακάλυψε» τη χρησιμότητά του για τις δημιουργίες της. «Όλα ξεκίνησαν με τα σανδάλια μιας γνωστής γερμανικής εταιρείας», λέει στην DW ο Κάρλος ντε Ζεσούς, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας Amorim. «Τώρα υπάρχουν ακόμη και ομπρέλες και ακριβές μίνι φούστες από φελλό», προσθέτει. Ο φελλός χρησιμοποιείται πλέον για την κατασκευή προϊόντων κάθε είδους. Ακόμη και η διαστημική τεχνολογία τον χρησιμοποιεί ως μονωτικό υλικό και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην αεροπλοΐα λόγω του χαμηλού του άρους.

... μέχρι οικοδομικά υλικά

Ο φελλός γίνεται ολοένα και πιο χρήσιμος για τον κλάδο της οικοδομικής. Ως υλικό υψηλής ποιότητας για δάπεδα κατοικιών ή για επένδυση τοίχων προστατεύει από θόρυβο, κρύο και υγρασία. Η Γερμανία είναι από τους κυριότερους εισαγωγείς πορτογαλικών προϊόντων φελλού. Σε ό,τι αφορά τους φελλούς για μπουκάλια, έχουν αλλάξει πολλά. Σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και στη Γερμανία, αυξάνεται βαθμιαία η χρήση βιδωτών μεταλλικών καπακιών, ωστόσο η παγκόσμια αγορά των κλασικών φελλών εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν ποιοτικές αποκλίσεις στους φελλούς. Ο Κάρλος ντε Ζεσούς διαβεβαιώνει πάντως ότι «επενδύσαμε πολλή δουλειά και πολλά χρήματα για τη βελτίωση των φελλών μας. Κύριο μέλημα των πορτογάλων παραγωγών φελλού είναι να εξαλείψουν τα ανεπιθύμητα γευστικά κατάλοιπα του συγκεκριμένου υλικού. Αυτά δημιουργούνται από μια ουσία που ονομάζεται TCA και μπορεί ακόμη και σε ελάχιστη ποσότητα να καταστρέψουν το κρασί στο μπουκάλι. Βεβαίως οι φελλοί υποβάλλονται σε πολλαπλούς ελέγχους και καθαρισμούς. «Χάρη στις πιο προηγμένες μεθόδους μπορούμε στο μεταξύ να εγγυηθούμε ότι οι φελλοί μας δεν περιέχουν καθόλου TCA», διαβεβαιώνει ο Κάρλος ντε Ζεσούς.

Ο φελλός αποτελεί αναμφίβολα ένα μεγάλο success story για την πορτογαλική οικονομία.