Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Προαστίου: «Οικολογική καταστροφή η εκχέρσωση τμημάτων του Πλατανόδασους»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου Παραλίας Προαστίου Πατρών η ΔΡΑΣΗ: «Σε ξαφνική παρέμβαση με τρία (3) JCB, ένα (1) καταστροφέα καθώς και άλλα μηχανήματα, ο Δήμος Πατρέων προέβη την Παρασκευή 16/03 και Δευτέρα 19/03 σε εκχέρσωση μεγάλων τμημάτων του γνωστού Πλατανόδασους, το οποίο ήταν αδιατάρακτο τα τελευταία 40 χρόνια ισοπεδώνοντας, μέχρι σήμερα, συνολικής έκτασης 8 έως 12 στρεμμάτων περίπου.

Οι κάτοικοι της Παραλίας Προαστίου, άμεσα συνδεδεμένοι για δεκαετίες με το αδιατάρακτο φυσικό κάλος του Πλατανόδασους, μοναδικό ως γνωστό στο είδος του, δίπλα στο χείμαρρο Χάραδρο και όμορα της πολυσύχναστης παραλίας ‘Δάφνες’, είναι αναστατωμένοι όχι μόνο με την βίαιη παρέμβαση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, οι οποίες δίχως μελέτη, σχέδιο και την επίβλεψη Δασολόγου, εκχέρσωσαν μεγάλα τμήματα του πλατανόδασους, ισοπεδώνοντας αυτά με φερτό χώμα, αλλά και δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα και το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν αυτά τα μεγάλα ανοίγματα στο δάσος.

Αντίθετα, οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου τους «Η ΔΡΑΣΗ», κ. Τριαντάφυλλου Κυρίτση, ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται για ήπια διαμόρφωση και μόνο του Πλατανόδασους. Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα διατηρούσε τον ήδη υπάρχοντα κεντρικό δρόμο, θα διάνοιγε κάποιους δρομίσκους περιπάτου κάθετα του κεντρικού δρόμου, θα τοποθετούσε παγκάκια σε διάφορα σημεία καθώς και θα εγκαθιστούσε φωτισμό μικρής κλίμακας τόσο για την ασφάλεια των περιπατητών όσο και για την αποφυγή της διατάραξης της τοπικής πανίδας - πτηνά και διάφορα άλλα ζωάκια που διατρέφονται για χρόνια από το οικοσύστημα αυτό - όπως τον είχε διαβεβαιώσει ο Δήμος Πατρέων. Μάλιστα, η ήπια αυτή διαμόρφωση, λόγω καιρικών συνθηκών και την αναμονή της προσέλευσης προσωπικού στο Δήμο, θα πραγματοποιείτο μετά το Πάσχα.

Μετά τα παραπάνω, οι δημότες επιθυμούν την ήπια διαμόρφωση και μόνο του Πλατανόδασους αφού ο Δήμος (α) σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω εκχέρσωση/βάναυση διαμόρφωση του δάσους, (β) παρουσιάσει μελέτη και σχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνεται λεπτομερώς και επακριβώς το τι προτίθεται να δημιουργήσει στα ήδη υπάρχοντα εκχερσωμένα τμήματα του δάσους, (γ) να είναι παρών σε όλες τις εργασίες Δασολόγος του Δήμου, και (δ) η όποια περαιτέρω εργασία να γίνεται με ταυτόχρονη ενημέρωση του Συλλόγου, προκειμένου να βοηθήσουν το έργο του Δήμου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Προαστείου «Η ΔΡΑΣΗ» απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και παρακαλεί όλους τους οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες (γεωπόνους, δασολόγους, περιβαλλοντολόγους - ως ειδικούς) και τους όμορους Συλλόγους, όπως επισκεφτούν το Πλατανόδασος ώστε κρίνουν προσωπικά εάν η πρόσφατη επέμβαση είναι ήπιας μορφής ή εκχέρσωση τμημάτων του δάσους. Ζητά δε την συμπαράστασή τους με οποιοδήποτε τρόπο (περιβαλλοντικές μελέτες κλπ) στον αγώνα τους για διατήρηση του τελευταίου πνεύμονα της περιοχής.».