Ποιος θα πάει διακοπές; | dete

Ποιος θα πάει διακοπές;

Γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης

Φθάσαμε λοιπόν στην καρδιά του καλοκαιριού. Στις μέρες δηλαδή των ελληνικών διακοπών που θεωρητικά αρχίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο και κορυφώνονται μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Αυγούστου, όπου φεύγουν και οι πιο πολλοί. Μέχρι ώρας ακούς γύρω τρεις διαφορετικές απόψεις: Η μία λέει: «Δεν υπάρχει ψυχή, ο κόσμος δεν έχει ταξιδέψει για καλοκαιρινές διακοπές και εστίαση και διαμονή σκοτώνουν μύγες να περάσει η ώρα! Η άλλη λέει: «Κάτι πάει να γίνει, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με άλλες χρονιές τέτοιες μέρες και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα». Και υπάρχει η Τρίτη άποψη που λέει πως «δεν μπορεί Αύγουστο μήνα ο Έλληνας να καθίσει σπίτι του, με τίποτε. Θα γίνει χαμός»!
Τώρα, εάν εννοούμε χαμό της ουρές στα πλοία του Πειραιά που δείχνουν κάθε μέρα τα κανάλια, μάλλον δεν έχει μέτρο σύγκρισης ή ασφαλών συμπερασμάτων για όλη τη χώρα...Ποιος θα πάει λοιπόν φέτος διακοπές και που; Κατ’ αρχήν ηλικιωμένοι σε χωριά και εξοχικά έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους και συνοδεύονται όπως πάντα από εγγόνια, όπου Αύγουστο θα βρεθούν εκεί και τα παιδιά τους.
Αυτό στην ενδοχώρα παρουσιάζει μια σχετική κίνηση, αλλά στο μισό από πέρυσι. Μαζική φυγή νεολαίας προς νησιά μάλλον δεν προβλέπεται φέτος, καθώς ένα από τα κίνητρα της έχει καταρρεύσει. Η δουλειά για τη σεζόν των ιδίων ή των φίλων τους. Θα υπάρχει ένα ρεύμα στις αρχές Αυγούστου προς δημοφιλείς προορισμούς αλλά τουλάχιστον στο μισό από πέρυσι. Οι κοντινές αποδράσεις και τα τριήμερα μάλλον θα έχουν την τιμητική τους από ότι φαίνεται ήδη και τέλος όποιος έχει εξοχικό κοντά σε θάλασσα μάλλον θα δεχθεί αρκετά «αιτήματα φιλίας» φέτος. Όσο για τους σκαφάτους, που η οικονομική τους δραστηριότητα και η δυνατότητα τους επιτρέπουν να επιλέξουν προορισμό παρέα και διαμονή πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ένα πράγμα: Θα είναι διαρκώς με «τα άντερα στο στόμα» που λένε, καθότι θα ζήσουμε το βοριά της ζωής μας της επόμενες εβδομάδες στις ελληνικές θάλασσες....« Τι ζωή μαύρη» που έλεγε και η Βλαχοπούλου! Πως θα γεμίσουμε λοιπόν τις μπαταρίες μας να έχουμε αντοχές για το φθινόπωρο; Μάλλον χρειάζεται ένας συνδυασμός ασφάλειας που θα μας επιτρέψει, και καλά, να περάσουμε και να μην εκτεθούμε σε κίνδυνο κορωνοϊού ή άλλων προβλημάτων καλοκαιριάτικα. Δηλαδή ήρεμες μέρες κοντά σε παραλία, αποδράσεις ασφαλείς τριών ή παραπάνω ημερών, επαναλαμβανόμενες με διαλλείματα ενδιάμεσα και κυρίως επιλογή καλής ολιγομελούς παρέας. Εκτός και αν υπάρχει οικογένεια πολυμελής, οπότε εκεί χρειάζεται εξασφάλιση των τριών Χ. Χώρος, Χρόνος, Χρήμα. Όπως και να ́χει το πράγμα, στο τέλος των διακοπών πρέπει να έχουμε ξεκούραστο μυαλό, δυνατό σώμα και καθαρή ψυχή. Όπου κι αν πάει κανείς όσο και αν πάει. Αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί το απρόβλεπτο 2020 μάλλον έχει συναρπαστικές εξελίξεις στη ζωή μας για τις οποίες πρέπει να είμαστε γεροί και δυνατοί .Καλές διακοπές.