Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπίζος από την Μεσσηνία, ο δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα που πέθανε σε ηλικία 92 ετών – ΦΩΤΟ

10.09.2020 / 8:11
5f59c6b9280000b40a9d26f4

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο στενός φίλος και πρώην δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, Γιώργος Μπίζος. Το όνομα του στην ομογένεια ήταν συνδεδεμένο με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ήταν γνωστός για την ακτιβιστική του δράση κατά τη διάρκεια των ετών του απαρχάιντ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, ανακοίνωσε τον θάνατο του, λέγοντας πως ήταν ένας άνθρωπος που «συνέβαλε σημαντικά στην δημοκρατία του τόπου».

Η οικογένειά του είπε επίσης πως ο Μπίζος άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι από φυσικά αίτια.

ASSOCIATED PRESS

 

Ο Ραμαφόζα, χαρακτήρισε τον Μπίζο ως ένα «αποφασιστικό μυαλό» και είπε πως ο θάνατος του είναι μια τεράστια απώλεια για την χώρα.

Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα μέσα από ανακοίνωσή του ανέφερε: «Ένας ακόμα γίγαντας της Νότιας Αφρικής και σύμβολο των παγκόσμιων αγώνων και της δικαιοσύνης, απεβίωσε».

Ο Μπίζος έγινε γνωστός κυρίως μέσα από την συνεργασία του με τον Μαντέλα. Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν ενώ σπούδαζαν νομικά στο Γιοχάνεσμπουργκ και ο Έλληνας άρχισε να εκπροσωπεί τον φίλο του και άλλες προσωπικότητες σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις.

Ήταν ένας από τους δικηγόρους που εκπροσώπησε τον Μαντέλα στη δίκη του για προδοσία, η οποία ξεκίνησε το 1956.

Εκπροσώπησε επίσης τον Μαντέλα κατά τη διάρκεια της δίκης Rivonia, όταν αυτός και άλλοι ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη το 1964 με την κατηγορία της επιδίωξης ανατροπής της κυβέρνησης του απαρτχάιντ.

ASSOCIATED PRESS

 

Στην αυτοβιογραφία του, «Long Walk to Freedom», ο Μαντέλα περιέγραφε τον Μπίζο ως «άντρα που συνδύαζε μια συμπαθητική φύση με ένα μοναδικό μυαλό».

Το ίδρυμα Μαντέλα σημείωσε ότι η φιλία μεταξύ των ανδρών «διήρκεσε περισσότερες από επτά δεκαετίες και ήταν θρυλική».

«Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Μαντέλα, συχνά βρίσκονταν μαζί, απλά έφταναν, μοιράζονταν αναμνήσεις ή έκαναν βόλτες με αυτοκίνητο για να δουν, για άλλη μια φορά, τα σημαντικότερα σημεία στα ταξίδια τους», πρόσθεσε.

ASSOCIATED PRESS

 

Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική, όπου αργότερα σπούδασε νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954. Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία».

ASSOCIATED PRESS
huffingtonpost

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα