Ποδήλατο φιλικό στη σπονδυλική στήλη σχεδίασαν Πανεπιστημιακοί της Πάτρας | dete

Ποδήλατο φιλικό στη σπονδυλική στήλη σχεδίασαν Πανεπιστημιακοί της Πάτρας

Ένα νέο σχήμα ποδηλάτου σχεδιάστηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Κουζούδη του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον επίκουρο καθηγητή Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, ειδικό στη σπονδυλική στήλη, Χάρη Ματζάρογλου της σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, επίσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η νέα αυτή εφεύρεση φέρνει μια επανάσταση στο στυλ της ποδηλατοκίνησης, εισάγοντας μια επιπλέον μηχανική υποστήριξη, η οποία δρα πολλαπλώς στην υγεία του ποδηλάτη και όχι μόνο.
Οπως ανέλυσαν και απέδειξαν οι Χάρης Ματζάρογλου και Δημήτριος Κουζούδης, «αυτή η υποστήριξη είναι απαραίτητη, επειδή ο αναβάτης του κλασικού ποδηλάτου υποστηρίζεται επί του παρόντος σε ένα μόνο ενιαίο σημείο στήριξης (τη σέλα), με αποτέλεσμα να φθάνουν μέχρι τα 10 MPa (μέγκα πασκάλ μονάδα μέτρησης της πίεσης), τα φορτία στην σπονδυλική στήλη, έναν αριθμό που μπορεί να προκαλέσει χρόνιες εκφυλίσεις στους δίσκους και στους σπονδύλους. σε έναν τακτικό χρήστη ποδηλάτου. Επιπλέον, αυτή η ενιαία υποστήριξη του κλασικού ποδηλάτου προκαλεί μια περιστροφή του ποδηλάτη προς τα εμπρός σε περίπτωση ατυχήματος, οδηγώντας σε γρήγορη εκτόξευσή του προς το σημείο κρούσης με προφανείς πολλαπλούς και σοβαρούς τραυματισμούς».
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Mε την ειδική προσθήκη μιας δεύτερης, ευρύτερης στήριξης ο ποδηλάτης μπορεί να έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα.
Συγκεκριμένα όπως απέδειξαν με μοντέλα πεπερασμένων στοιχείων (FEM) οι Ματζάρογλου και Κουζούδης:
(α) Απαλλαγή από τη σέλα 60% του φορτίου,
(β) αποφυγή από την κατώτερη οσφυϊκή μοίρα 63% των φορτίων και
(γ) τη δημιουργία μιας δομής ασφαλέστερης έναντι συγκρούσεων, η οποία θα μπορεί να διατηρήσει τον ποδηλάτη στην όρθια θέση του σε περίπτωση ατυχήματος, και να του παράσχει αντίστοιχη ασπίδα έναντι κρούσης.