Πλημμυροπαθείς Ζευγαρακίου: Ένα μήνα μετά και ακόμα περιμένουν…

Ένας μήνας συμπληρώθηκε, από την καταστροφική θεομηνία που σάρωσε το Ζευγαράκι προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πολλά ακόμη χωριά, αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Το χωριό θυμίζει «φάντασμα», καθώς πολλά σπίτια είναι ακόμη κλειστά, ενώ σε άλλα τα προβλήματα παραμένουν και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ελάχιστες. Όσα καταστήματα είναι ανοιχτά έχουν πλέον ελάχιστους πελάτες, ενώ πολλά είναι κλειστά, καθώς οι κάτοικοι με προσωπική εργασία όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα και να επαναφέρουν την καθημερινότητά τους στα φυσιολογικά.

Στα σπίτια που βρίσκονται ψηλά στο βουνό και κυρίως στις γειτονιές που επλήγησαν περισσότερο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, όσο και αν έχουν εργαστεί τα μηχανήματα για να απομακρύνουν τις λάσπες και τις πέτρες, γεγονός που μαρτυρά το μέγεθος της καταστροφής.

Την ίδια στιγμή, οι πληγέντες παραμένουν με άδειες τσέπες, καθώς καμία ενίσχυση δεν τους έχει καταβληθεί, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις. Οι πλημμυροπαθείς μπορεί πλέον να είναι απαλλαγμένοι από τους τόνους λάσπης, ωστόσο θεωρούν πως δεν θα μπορέσουν ουδέποτε να επαναφέρουν τις περιουσίες τους, καθώς οι αυλές και τα χωράφια τους έχουν αλλοιωθεί και δεν θυμίζουν σε τίποτα το παρελθόν. Τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, το χωρίο είχε μετατραπεί σε «εργοτάξιο», καθώς μηχανήματα απομάκρυναν λάσπες, πέτρες και ξύλα από αυλές και δρόμους, αλλά η προσωπική εργασία υπερείχε και συνεχίζεται, καθώς αρκετοί ακόμα βρίσκονται με τα φτυάρια ανά χείρας!

Οι γιορτές για τους κατοίκους του Ζευγαρακίου σε τίποτα δεν θύμισαν το χαρούμενο κλίμα άλλων εποχών, ενώ πολλοί χαρακτήρισαν «μαύρα» τα Χριστούγεννα!

 

zeugaraki9

zeugaraki8

zeugaraki7

zeugaraki6

zeugaraki5

zeugaraki4

zeugaraki3

zeugaraki2

zeugaraki1

πηγή: sinidisi.gr