Πιο επιθετικός ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες – Ποια τα ύποπτα σημάδια | dete

Πιο επιθετικός ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες - Ποια τα ύποπτα σημάδια

Σπανιότερο αλλά πιο επιθετικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες, τονίζοντας πως όπως σε όλες τις μορφές της νόσου η έγκαιρη πρόληψη είναι το βασικό «κλειδί» προστασίας.

Για κάθε 100 περιστατικά καρκίνου του μαστού που εκδηλώνονται σε γυναίκες, καταγράφεται ένα περιστατικό της νόσου σε άνδρα.

Ωστόσο, η πρόγνωση του ανδρικού καρκίνου του μαστού είναι δυσχερέστερη από ότι σε μία γυναίκα, καθώς οι άνδρες μη γνωρίζοντας ότι και αυτοί μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, καθυστερούν να επισκεφθούν ειδικό και να προβούν στις απαραίτητες διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις.

«Η αυτοεξέταση του ανδρικού μαστού, αποτελεί την πλέον εύκολη μέθοδο διάγνωσης, λόγω κατασκευής και μεγέθους. Θα πρέπει κάθε άνδρας να πραγματοποιεί συχνά αυτή την εύκολη εξέταση και να κινητοποιηθεί  εάν διαπιστώσει οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό του, διότι και οι άνδρες  εκδηλώνουν καρκίνο του μαστού» επισημαίνει η Χειρουργός Μαστού Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη.

Τα ύποπτα σημάδια και η αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση και οι άμεσες  θεραπευτικές προσεγγίσεις θα αποτελέσουν και σ’ αυτή την περίπτωση ασπίδα προστασίας, όπως εξηγεί η Χειρουργός Μαστού:

«Οι άνδρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλοίωση στο μαστό τους, όπως ψηλαφητό ογκίδιο, εισολκή της θηλής,  έκκριμα από τη θηλή, οίδημα, εξέλκωση, πάχυνση του δέρματος ή και  μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια».

Οι αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στους άνδρες δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί, αναφέρονται κυρίως οι γενετικοί παράγοντες, το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό,  άτομα στο στενό περιβάλλον που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και η ύπαρξη μετάλλαξης του γονιδίου BRCA 1&2, τα οποία  πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Στις άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνεται η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία σε μικρή ηλικία, το ιστορικό παχυσαρκίας, η ηπατοπάθεια και οι ορμονικές διαταραχές.

«Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στους άνδρες λόγω της σπανιότητας της νόσου βασίζεται πρωτίστως σε συμπεράσματα μελετών που αφορούν τον γυναικείο καρκίνο του μαστού. Η επιλογή των θεραπευτικών χειρισμών δεν αλλάζει, έχοντας στη φαρέτρα μας όλα τα όπλα (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία), διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη πρόγνωση της νόσου» καταλήγει η χειρουργός μαστού.