Πελετίδης για δημοτικές παρατάξεις Ν.Δ, και ΣΥΡΙΖΑ: Αστεία τα ερωτηματικά για πλημμελή καθαρισμό ποταμών και χειμάρρων

"Οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με δημόσιες παρεμβάσεις τους για την αντιπλημμυρική προστασία, αποκρύπτουν επιμελώς τον ένοχο που στερεί από τον Πατραϊκό λαό μέτρα αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοιτκή αρχή και συνεχίζει:

"Αλήθεια δεν γνωρίζουν ότι τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι επιλέξιμα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, δεν είναι στις προτεραιότητες των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών;

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μέσα στην παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, ούτε ένα (1) ευρώ δεν έρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Πολιτική Προστασία του Δήμου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και ενεργειών προστασίας πριν την εκδήλωσή τους, όπως είναι ο καθαρισμός χειμάρρων και ποταμών.

Αυτές τις πολιτικές στηρίζουν οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, έθεσε σε προτεραιότητα την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία όχι μόνο με διεκδικήσεις αλλά και με έργα από τα λεγόμενα «ίδια έσοδα» από την επιπλέον άμεση φορολογία του λαού.

Είναι αστεία τα ερωτηματικά που αφήνουν για δήθεν ολιγωρία και πλημμελή καθαρισμό ποταμών και χειμάρρων.

Επτά (7) χρόνια είχαν να καθαριστούν ο Μείλιχος και η Παναγίτσα, ενώ 17 χρόνια είχαν να καθαριστούν ο Μαλαμαμούτης και ο Ελεκίστρας, στους οποίους, από το 2014 έως σήμερα, προχωρήσαμε σε εκτεταμένους καθαρισμούς.

Με αξιοποίηση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και του υπάρχοντος προσωπικού, έχουν καθαριστεί ποτάμια, χείμαρροι και υδατορέματα σε όλα τα γεωγραφικά όρια του καλλικρατικού Δήμου (Παναγίτσα, Μείλιχος, Μανωλιά, Φιλοθέη, Ξηροπόταμος, Ξυλοκέρα, Μαλαμαμούτης, Ελεκίστρας, Χάραδρος, Καραβάς, Λυγιά, Φλάμπουρα, Δρεστένων, Σπηλιούλα, κ.ά.).

Εκτός από τις Υπηρεσίες του Δήμου, από τον προϋπολογισμό του έχουν διατεθεί 383.606 ευρώ για εργασίες καθαρισμού χειμάρρων με ενοικίαση μηχανημάτων.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό όμως δεν έχει δοθεί ούτε ένα (1) ευρώ.

Οι 100.000 ευρώ που διατέθηκαν, το 2017, από το Υπουργείο, μετά από διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, για Χάραδρο – Ξυλοκέρα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» από τα εκατομμύρια που απαιτούνται για αντιπλημμυρικά.

Ο Πατραϊκός λαός γνωρίζει ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, για όλα τα προβλήματα που αφορούν την λαϊκή οικογένεια, είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί.

Το θέμα των έργων υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη για την αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης από το ίδιο το λαϊκό κίνημα."