ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ: Πόσο άλλο αίμα στην άσφαλτο; Να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία | dete

ΠΑΤΡΩΝ - ΠΥΡΓΟΥ: Πόσο άλλο αίμα στην άσφαλτο; Να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία

Βαρύ φόρο αίματος συνεχίζει να πληρώνει η τοπική κοινωνία στην εθνική οδό του θανάτου, τη στιγμή που διαδοχικές κυβερνήσεις, στάθηκαν ανίκανες να υλοποιήσουν ένα εύκολο έργο μήκους 100 χλμ., μετατρέποντας τον δρόμο, σε πεδίο άσκησης πολιτικού μπρα-ντε-φερ.
Από χθες το μεσημέρι, η εκπαιδευτική κοινότητα της Αχαΐας και της Ηλείας και οι τοπικές κοινωνίες, θρηνούν την τραγική απώλεια δύο καθηγητών, ενώ δύο άλλοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένοι, από το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Πατρών - Πύργου.
Αυτοκίνητο που κινείτο στο ρεύμα προς Πάτρα και στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό δύο εξ αυτών. Νεκροί ανασύρθηκαν από τις τσακισμένες λαμαρίνες του αυτοκινήτου, δύο άνδρες ενώ άλλοι δύο, ένας άνδρας και μία γυναίκα, διακομίστηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο Κέντρο Υγείας της Κάτω Αχαΐας.
Νεκροί είναι οι καθηγητές, από την Πάτρα, Δημήτρης Βασιλακόπουλος 50 ετών (φυσικός) και ο συνοδηγός του Νικόλαος Ρόδης 56 ετών (μαθηματικός) που ήσαν και οι δύο εκπαιδευτικοί του Λυκείου Λεχαινών Ηλείας.
Οι δύο εκλιπόντες είχαν καταγωγή από το Λεχούρι Καλαβρύτων. Υπηρετούσαν την εκπαίδευση με συνέπεια και πάθος. Ο Δημήτρης Βασιλακόπουλος ήταν πατέρας ενός μικρού παιδιού, εξαιρετικός επιστήμονας και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Ο Νίκος Ρόδης ζούσε στην Πάτρα. Ηταν άριστος εκπαιδευτικός και οικογενειάρχης, πατέρας δυο παιδιών. Ο γιος του είναι φοιτητής Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη και η κόρη του φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι δύο συνεπιβάτες που τραυματίστηκαν είναι η Χριστίνα Γκουρνέλου και ο Αναστάσιος Μπούσσιας, οι οποίοι νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένοι.
Οι εκπαιδευτικοί επέστρεφαν, όπως πολλοί άλλοι που θητεύουν σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής, στην Πάτρα, από το Γενικό Λύκειο Λεχαινών όπου υπηρετούν.
Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του, έσπασε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της εθνικής οδού, χτύπησε σε κολόνα της ΔΕΗ και προσγειώθηκε σε παράδρομο.
Τους επιβαίνοντες απεγκλώβισε η Πυροσβεστική και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Κέντρο Υγείας της Κάτω Αχαΐας, όπου για τους δύο διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Οι άλλοι δύο τραυματίες, μεταφέρθηκαν στο ΠΓΝΠ.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία καρμανιόλα. Την τελευταία δεκαετία σε αυτόν τον δρόμο, έχουν συμβεί πάνω από 100 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και έχουν χάσει την ζωή τους, πάνω από 130 άνθρωποι. Τουλάχιστον 50 θανατηφόρα με περίπου 60 νεκρούς, έχουν συμβεί μέσα στον Νομό Αχαΐας και 60 ατυχήματα με πάνω από 70 νεκρούς έχουν σημειωθεί στο νομό Ηλείας.
ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για πολλούς, η περίπτωση της Πατρών - Πύργου, πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον, ως ένα διαρκές έγκλημα με ανθρώπινα θύματα, με τραυματίες, με φθορές ιδιωτικών περιουσιών και ζημιές σε βάρος του δημοσίου, από το τεράστιο κόστος περίθαλψης και αποκατάστασης των τραυματισμένων.
Γι' αυτή την ασταμάτητη αιματοχυσία, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, κεντρικές αλλά και τοπικές, που αφορούν τουλάχιστον σε εγκληματική αμέλεια. Γιατί με ενέργειες ή παραλείψεις τους, καθυστέρησαν ή ανέτρεψαν διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί από το 2012, για την κατασκευή ενός ασφαλούς αυτοκινητόδρομου.
Ο δρόμος έχει μετατραπεί σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, επικοινωνιακών εντυπώσεων, ακόμα και παιχνιδιών ικανοποίησης οικονομικών συμφερόντων, με τους αρμοδίους, να αγνοούν παντελώς το κόστος που «πληρώνεται» σε ανθρώπινες ζωές.