Πατρινός «παίζει» σε διεθνή τελικό-Ο Ιγνάτιος Φωτίου στη μεγάλη στιγμή

 


Η μεγάλη στιγμή για τον Πατρινό φιναλίστ, Ιγνάτιο Φωτίου, ιδρυτή της TOBEA, έφτασε: Εως τις 25 Απριλίου, το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τον Ελληνα finalist, μέσω της online ψηφοφορίας στο website του Chivas Venture. Μέχρι σήμερα, το Chivas Venture έχει λάβει πάνω από 8.000 αιτήσεις από 6 ηπείρους από startups, οι οποίες επιδιώκουν την επιτυχία, ενώ συγχρόνως αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Οι φετινές startups προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα κοινωνικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου αλλά και θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πατρινή φιναλίστ εταιρεία TOBEA, με αντικείμενο την παραγωγή του SEATRAC, ενός μηχανισμού μη μόνιμης διάταξης, που προσφέρει αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Amsterdam, στις 24 Μαΐου.

 

Ο Ιγνάτιος Φωτίου είναι Πατρινός, ιδρυτικό μέλος της spin - off εταιρείας TOBEA, που προέρχεται από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής, του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και ασχολείται με καινοτομίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η ιδέα του SEATRAC εξελίχθηκε στο εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Β. Κωστόπουλο και τον δρ Γ. Σωτηριάδη. Να σημειωθεί ότι συμβολή στην εξέλιξη της ιδέας ενός αναπηρικού αμαξιδίου, που θα προσέφερε δυνατότητα πρόσβασης στην θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, είχε και ο Γεράσιμος Φεσιάν.

 

Εως τις 25 Απριλίου, η Ελλάδα θα μπορεί να υποστηρίξει την εταιρεία ΤΟΒΕΑ, ψηφίζοντας ηλεκτρονικά στο website του Chivas Venture. Φέτος, το Chivas Venture προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη στους finalists, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μέρος της χρηματοδότησης του 1 εκατ. ευρώ από το Chivas, μπροστά σ' ένα κοινό αποτελούμενο από techaddicts, επενδυτές και επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας, στη σκηνή του TNW Conference στο Amsterdam. Από τους 27, θα παραμείνουν οι πέντε μεγάλοι finalists, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στον πιο αναπάντεχο τελικό του Chivas Venture, στις 24 Μαΐου. Οι μεγάλοι finalists θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε πέντε λεπτά να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή με τις καινοτόμες ιδέες τους, καταφέρνοντας να αρπάξουν μια μεγάλη ευκαιρία.

 

Το SEATRAC έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμό «Η Ελλάδα καινοτομεί», ενώ έλαβε και βραβείο «National Champion» στον διαγωνισμό European Business Awards 2015 - 2016 στην κατηγορία «Innovation». Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευαστεί και εγκατασταθεί 62 SEATRAC σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ιταλία. Υπάρχει, επίσης, ανάλογο ενδιαφέρον και από άλλες χώρες.

 

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ