Πατρινή βιοτεχνία, φτιάχνει μάσκες για κωφούς – Για χρήση από καταστηματάρχες και υπαλλήλους | dete

Πατρινή βιοτεχνία, φτιάχνει μάσκες για κωφούς - Για χρήση από καταστηματάρχες και υπαλλήλους

Μια Πατρινή βιοτεχνία φτιάχνει μάσκες με διαφάνεια στα χείλη προκειμένου αυτές να μπορούν να χρησιμοποιούνται από καταστηματάρχες και υπαλλήλους στις μέρες μετά την καραντίνα και να καθίσταται δυνατή η συνεννόηση με τους κωφούς.

Πρόκειται για τη Βιοτεχνία της Ανδρονίκης Ανταζουλάτου και οι μάσκες που κατασκευάζει περιέχουν πέρα από το κλασικό πανί και ένα ειδικό διάφανο υλικό στο στόμα, προκειμένου να είναι δυνατόν να διαβάζουν οι κωφοί στην Πάτρα και όχι μόνο, τα χείλη των συναλλασσόμενων μαζί τους υπαλλήλων μέσα από τη χειλανάγνωση και να μπορούν να εξυπηρετούνται σε όλα τα σημεία στα οποία η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη λόγω του κορωνοϊού, τώρα και στο μέλλον.

Αυτή η παραγωγή ειδικών μασκών ήρθε μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας η οποία επεσήμανε ότι οι μάσκες που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο εύρος στην μετά την καραντίνα εποχή πρέπει να προσφέρουν «πρόσβαση» σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες.

«Έχουμε αυστηρή για τη χρήση μάσκας στα νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες, σε όλους τους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ. Ωστόσο, η μάσκα δυσχεραίνει την επικοινωνία των κωφών και βαρήκοων πολιτών με το σύνολο των ακουόντων με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή, αφού παρεμποδίζεται έτσι η χειλεανάγνωση, αναγκαίο στοιχείο για την επίτευξη επικοινωνίας μεταξύ κωφών-βαρηκόων και ακουόντων» αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Είναι  σημαντικό οι μάσκες, σε έναν αριθμό εύλογο, να είναι διαφανείς, προκειμένου σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη δημόσια υγεία να προστατευτούν όλοι ισότιμα και αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επικοινωνιακές ανάγκες κάθε κοινωνικής ομάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η έγκαιρη ενημέρωση και η σωστή προφύλαξη σώζουν ζωές».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΏΤΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

 

Η  βιοτεχνία της κ. Ανδρονίκης Αντζουλάτου ξεκίνησε να παράγει αυτές τις ειδικές μάσκες πριν από 20 περίπου ημέρες και ήδη έχουν μεγάλη ζήτηση.

Η διάθεσή τους από τη βιοτεχνία γίνεται χοντρικά και οι πρώτοι πελάτες ήταν σύλλογοι κωφών, σύλλογοι και ομάδες που έχουν βαρήκοα μέλη αλλά και ιδιώτες. Ακόμη δεν έχει υπάρξει όπως λέει ενδιαφέρον από καταστήματα ή υπηρεσίες έτσι ώστε να προμηθεύουν με αυτές τους υπαλλήλους τους, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι με τον καιρό και εφόσον γίνει γνωστό το πόσο προσφέρουν αυτές οι μάσκες στους κωφούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι στην Αχαΐα ξεπερνούν τους 300, η ζήτηση θα αυξηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι μάσκες απαντούν σε μια αναγκαιότητα μιας μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας, όπως τα άτομα με προβλήματα ακοής που ζουν ανάμεσά μας και μοιράζονται μαζί μας την ίδια καθημερινότητα και τις ίδιες ανάγκες και τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε σε σεβασμό.

Πέραν των άλλων όμως οι μάσκες με το ειδικό διάφανο υλικό  στο ύψος του στόματος, είναι και καλαίσθητες και δεν δημιουργούν την αίσθηση του αποπνικτικού. Οπότε και από την πλευρά της αισθητικής αν το δεις, μπορεί να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ιδίως αν από το φθινόπωρο έχουμε νέο κύμα του covid-19 πράγμα που σημαίνει ότι η μάσκα θα γίνει το απαραίτητο .. αξεσουάρ μας.