ΠΑΤΡΑ - SOS - Απειλή από τα μικρόβια στους κάδους απορριμμάτων της πόλης

Ενας ισχυρός και ύπουλος εχθρός για τη δημόσια υγεία παραμονεύει δίπλα από τα σπίτια μας. Αποκαλυπτική έρευνα που έγινε σε κάδους απορριμμάτων της Πάτρας αποκαλύπτει ότι στο 85,8% αυτών ακμάζουν βακτήρια και μικρόβια επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα σκουπίδια είναι πλούσια σε συστατικά που οδηγούν στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η απειλή γίνεται πιο ισχυρή καθώς η ίδια μελέτη έδειξε ότι στο 33,3% των κάδων το πεντάλ είναι χαλασμένο με αποτέλεσμα το άνοιγμα του κάδου απορριμμάτων γίνεται αναγκαστικά με το χέρι.
Από τις μικροβιολογικές αναλύσεις που διεξήχθησαν φάνηκε ότι το 44% των λαβών των κάδων απορριμμάτων ήταν γεμάτες με βακτήρια πάνω από 50cfu / 10cm2.
Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς τους διαφορετικούς τύπους βακτηρίων ήταν πιθανώς παθογόνοι, όπως σταφυλόκοκκος, εντεροβακτήρια, ψευτομονάδες κ.ά.
Επίσης, στο 10,1% των δειγμάτων απομονώθηκαν πολυανθεκτικά βακτηρίδια ενώ λόγω των καταλοίπων που υπάρχουν στους κάδους απορριμμάτων ευνοείται η εμφάνιση της σαλμονέλας.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια έρευνα. Την ερευνητική ομάδα την οποία αποτελούν οι: Ιωάννα Χατζηπροδρομίδου, Πέτρος Κόκκινος, Γιώργος Βανταράκης, Ιωάννης Δετοράκης, Θωμάς Αποστόλου και Απόστολος Βανταράκης. Σκοπός ήταν «η εκτίμηση της γενικής κατάστασης καθώς και της μικροβιολογικής ποιότητας των χειρολαβών των κάδων απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται σε μια αστική πόλη όπως της Πάτρας. Επίσης αξιολογήθηκε η ανθεκτικότητα των απομονωμένων βακτηρίων στα αντιβιοτικά».
ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η ίδια μελέτη ανέδειξε την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ειδικότερα 10 (10,1%) απομονωμένα βακτηριακά στελέχη βρέθηκαν να είναι ανθεκτικά σε περισσότερα από 3 αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα, ο σταφυλόκοκκος ήταν ανθεκτικός σε 22 διαφορετικά αντιβιοτικά. Επτά βακτηριακά στελέχη ήταν ανθεκτικά σε 10 ή περισσότερα αντιβιοτικά. Το εντεροβακτήριο βρέθηκε ανθεκτικό σε 5 αντιβιοτικά.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Αυτά τα παθογόνα έχουν συσχετιστεί με πολλές ανθρώπινες λοιμώξεις, όπως η γαστρεντερίτιδα, περιτονίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, σηψαιμία,
ουρολοίμωξη κ.ά.