ΠΑΤΡΑ: 4 χρόνια από τον θάνατο του Πέτρου Κομματά

Το 2014  31 Μάρτη έφυγε από κοντά μας ο Πέτρος Κομματάς

Ήταν ο ιδρυτής του συλλόγου μας ‘ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ –ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ’.

 

Υπήρξε αγνός αγωνιστής της αριστεράς και οι ενέργειές του βαδίζανε

με το πνεύμα του ΕΑΜ. Πάσχιζε για την ενότητα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.  Στη δικτατορία φυλακίστηκε και τον στείλανε εξορία. Πάντα με ήπιο –καλόκαρδο και αμεσοδημοκρατικό τρόπο ενεργούσε αφαιρώντας επιχειρήματα από τους εθνοκάπηλους και τους γραφειοκράτες.

 

20 χρόνια με το Σύλλογο και σε καλή συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο,

τοποθετήθηκαν  μαρμάρινες επιγραφές σε ιστορικά σημεία της Πάτρας

όπως, χώροι φυλάκισης πριν την εξορία (Σχολεία Δροσιάς και Αγίας Σοφίας), χώροι εκτελέσεων αγωνιστών της Ελευθερίας (Ψηλά Αλώνια-Γηροκομειό) αναδείχτηκαν χώροι θυσίας, όπως το κτήμα Μουρτζούχου , σημεία βομβαρδισμών από Ιταλούς (Μαιζώνος- Ρήγα Φεραίου, Γούναρη), χώροι βασανιστηρίων (πρώην Ασφάλεια Πάτρας).

 Ηταν στη πρωτοβουλία των τριών για την ανέγερση μνημείου στη θέση σκοποβολή, μνημείο που βεβηλώθηκε πρόσφατα από φασιστοειδή άτομα που θέλουν να εξαλείψουν την Ιστορική μνήμη,τους αγώνες και το αίμα των Αγωνιστών!

 

Λοιδορήθηκε  από λίγους γραφειοκράτες αλλά το ήθος του και η ιδεολογία του παρέμειναν  ψηλά.

 

Όλοι όσοι είμαστε στο σύλλογο  δεν βρισκόμαστε στους ίδιους κομματικούς χώρους , όμως είχαμε κοινό εχθρό και πολλά περισσότερα να μας ενώσουν στην πράξη.

 

Η παρουσία του ανάμεσα μας παραμένει έντονη και δράση του είναι οδηγός στους καθημερινούς αγώνες για την Ιστορική Μνήμη και την προσπάθεια  για αυτή την έρημη λαϊκή  ΕΝΌΤΗΤΑ στο πνεύμα του ΕΑΜ.

 

Για το Σύλλογο «Πέτρινα χρόνια- Ιστορική Μνήμη»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΛΛΙΤΣΙΔΑΣ 

Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΤΙΝΑ ΠΕΤΑΛΑ