ΠΑΤΡΑ: Το τελευταίο αντίο σε έναν άνθρωπο με ήθος – Χθες η κηδεία του Τ. Φούκα | dete

ΠΑΤΡΑ: Το τελευταίο αντίο σε έναν άνθρωπο με ήθος - Χθες η κηδεία του Τ. Φούκα

Ανθρωποι από το χώρο της αυτοδιοίκησης, πρόσωπα με διαδρομή στα πολιτικά πράγματα της Πάτρας και της Αχαΐας, αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι στον Δήμο Πατρέων (από την παλιά «φρουρά»), αποχαιρέτησαν τον Τάσο Φούκα. Ενα «σεμνό, σοβαρό και μετρημένο» άνθρωπο που ως γενικός γραμματέας του Δήμου άφησε έντονο το αποτύπωμά του στα κοινά της πόλης.
Πριν από την εξόδιο ακολουθία, μιλήσαμε με πρώην αυτοδιοικητικούς, σήμερα ιδιώτες, και με δημοτικούς υπαλλήλους. Μας μετέφεραν προσωπικές ιστορίες και βιώματα που έζησαν με τον Τ. Φούκα, τον άνθρωπο που στα χρόνια της δημαρχίας Καράβολα ήταν από τους ισχυρότερους παράγοντες της Μαιζώνος. Ηταν χθες στον Αγιο Ανδρέα για να τον αποχαιρετήσουν από καρδιάς. Αυτό ήταν, ίσως, το σημαντικότερο «βραβείο» που θα επιθυμούσε να κατακτήσει ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει υψηλά στις αξίες του την κοινωνική προσφορά. Να σε θυμούνται φίλοι και παλιοί συνεργάτες, όταν δεν έχουν πλέον τίποτα να «κερδίσουν» από μια τέτοια σχέση.
Οξυδερκής και προνοητικός στα καθήκοντά του, λειτουργούσε πάντα ως ο ασφαλιστικός κρίκος για όσα, τυπικά και μη, έπρεπε να γίνονται από ένα γραφείο δημάρχου της τρίτης μεγαλύτερης ελληνικής πόλης. Ανθρωπος που θήτευσε κοντά του, θυμήθηκε ένα περιστατικό και μας το διηγήθηκε, για να μας δείξει πώς ασκούσε τα καθήκοντά του. Το πρωινό στο Δήμο είχε ξεκινήσει με την απώλεια ενός σημαντικού προσώπου. Επιβαλλόταν να σταλεί ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα του δημάρχου. Οταν αργότερα η στενή ομάδα συνεργατών βρέθηκε για να συζητήσει κάποια θέματα της ημέρας, τα μέλη της θυμήθηκαν την κοινωνική και πολιτική υποχρέωση (με φόβο ότι δεν θα είχε γίνει). Χωρίς ίχνος υπεροψίας, αλλά με το διακριτικό, εύστοχο και ποτέ προκλητικό χιούμορ του, ο Τ. Φούκας απάντησε: Μας ήλθε ήδη και η απάντηση (σ.σ. στο τηλεγράφημα).
Ο Γ. Ζαφειρόπουλος
Λίγες σκέψεις για τον Τ. Φούκα μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαφειρόπουλος. «Αποχαιρετάμε σήμερα έναν δικό μας άνθρωπο, έναν αυτοδιοικητικό, που μπορει να μην ήταν εκλεγμένος, αλλά η διαδρομή η πορεία και η δράση του δίπλα στον Δήμαρχο Ανδρέα Καράβολα ως γενικός γραμματέας του Δήμου Πατρέων, σημάδεψαν την πολιτική, κοινωνική και αυτοδιοικητική ζωή της πόλης μας…» είπε.
Χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «εξαίρετο και καλό πολίτη, που όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του έχουμε μόνο θετικές αναμνήσεις». Στα στοιχεία της προσωπικότητας του Τ. Φούκα ανέφερε την προσήλωσή του στα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί, την αυστηρότητα, τη λιτότητα, τη συνέπεια, την ταπεινότητα, την εργατικότητα, τη δημοκρατικότητα και το ήθος του.
«Ανθρωπος διακριτικός, μεστός στη σκέψη και στα λόγια και πάνω από όλα ενεργός πολίτης. Υπηρέτησε με αρχές, ήθος, και ευγένεια την αυτοδιοίκηση. Κέρδισε νομίζω δίκαια με πολλή προσωπική δουλειά και διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους την εκτίμηση και τον σεβασμό των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων όπως των εργαζομένων και των πολιτών» πρόσθεσε ο Γ. Ζαφειρόπουλος.
Αναφέρθηκε ακόμα στη σταθερότητα και το σθένος που τον διέκρινε για τις αξίες της δημοκρατίας. Από την εποχή της συμμετοχής του στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από την οργάνωση ΔΕΚΑ, τη σύλληψη και τη φυλάκισή του, αγωνιζόμενος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Μίλησε όμως και για τον ανθρώπινο αγώνα που έδωσε ως ένα από τα έντεκα παιδιά μιας οικογένειας με καταγωγή από την ορεινή Ναυπακτία. «Αγωνιστής, βιοπαλαιστής, ασυμβίβαστος, και πάντα ανήσυχος…».
Ενας άνθρωπος, θα προσθέσουμε εμείς, που κέρδισε την κοινωνική αναγνώριση, αλλά δεν ήταν στις αρχές του να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να αποδείξει κάτι στους άλλους.
Τα βιώματά του από τη γνωριμία και τη συναναστροφή με τον Τάσο Φούκα μοιράστηκε ο πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα, π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης. «Με το ήθος και τη διαδρομή έδωσε δείγματα ανθρώπου σοβαρού, σεμνού, συνετού, μελετημένου…». Τόνισε πως ο εκλιπών έκανε στον Δήμο πράγματα που ήταν κατά γενική διαπίστωση σημαντικά, ουσιαστικά και αθόρυβα.
Αναφέρθηκε στη συνεργασία του Τ. Φούκα με τον π. δήμαρχο Ανδρέα Καράβολα και τους συνεργάτες του ενώ απευθυνόμενος στους οικείους του είπε πως θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που ο δικός τους άνθρωπος είχε άριστη φήμη στην πόλη επί μακρόν.
Ο π. Νικόλαος είχε όμως και ανθρώπινες στιγμές να εξιστορήσει. Εφερε στον νου την εικόνα του Τ. Φούκα, ο οποίος εκκλησιαζόταν στον Αγιο Ανδρέα κάθε Κυριακή. Αλλά και τον καφέ που ακολουθούσε απέναντι από τον ναό «συντροφιά με την εφημερίδα». Για τον Τ. Φούκα, ο οποίος ήταν πραγματικά ενεργός πολίτης μέχρι τέλους, η ενημέρωση ήταν επιβαλλόμενη.
«Τον εκτιμούσα βαθιά. Ηξερε να ακούει περισσότερο από το να μιλάει» ήταν μια από τις εύστοχες παρατηρήσεις του ιερέα, για έναν άνθρωπο που πίστευε στην αξία της συνεργασίας και προσπαθούσε να προσφέρει ότι καλύτερο μπορούσε από την πλευρά του. Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να αποτελεί παράδειγμα ο βίος του για εκείνους που ασχολούνται ή αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά.