ΠΑΤΡΑ: Το Λύκειο Βραχναιίκων καινοτομεί και πρωτοπορεί! | dete

ΠΑΤΡΑ: Το Λύκειο Βραχναιίκων καινοτομεί και πρωτοπορεί!

Το Λύκειο Βραχναιίκων συμμετείχε στην 26η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών ArcGIS που έλαβε χώρα στο Crowne Plaza Hotel, Αθήνα, την Πέμπτη 10 &11 Μαΐου 2018, με 18 μαθητές, τον υπεύθυνο του προγράμματος καθηγητή πληροφορικής Θωμά Σοφία και την καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών Αναστασία Μαχαίρα. Το σχολείο παρουσίασε την εργασία: «Πιλοτικό Πρόγραμμα Χρήσης της πλατφόρμας ArcGIS στο Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων».

Το συνέδριο αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό γεγονός του κλάδου των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και το παρακολούθησαν εκατοντάδες σύνεδροι, φορείς του Δημόσιου, Ιδιωτικού και Ακαδημαϊκού χώρου.

Ποια ήταν, όμως, η πορεία που οδήγησε το σχολείο σε αυτή την εκδήλωση;

Τον Μάρτιο 2018, η Esri και η Marathon Data Systems, επέλεξαν το Γενικό λύκειο Βραχναιίκων ως μοναδικό πιλοτικό σχολείο στην Ελλάδα στο πρόγραμμα «ArcGIS online για σχολεία» με υπεύθυνο για το πρόγραμμα, τον καθηγητή πληροφορικής Θωμά Σοφία.

Το ArcGIS Online είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα χαρτογράφησης που βασίζεται σε Cloud τεχνολογία και κάνει τη διδασκαλία των μαθημάτων με το GIS (Geographic Information System) πολύ εύκολη. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να μάθουν να χειρίζονται GIS λογισμικά, να ενισχύσουν τη χωρική σκέψη και να δημιουργήσουν δεξιότητες επίλυσης χωρικών προβλημάτων.

Σύντομα, σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε Ελλάδα και Κύπρο θα παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο ArcGIS Online και χρήση εκπαιδευτικού υλικού.

Το Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων, αξιοποίησε την πλατφόρμα στο έργο eTwinning, με τίτλο «Ταξιδιωτική διαδρομή στην πόλη μας», αναπτύσσοντας έναν αφηγηματικό χάρτη (Story Map Journal) που παρουσιάζει τα αγαπημένα μέρη των μαθητών. Η εργασία παρουσιάστηκε στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας καθώς επίσης και στο συνεργαζόμενο σχολείο ISIS OBICI, στο Oderzo της Ιταλίας.

Η πλατφόρμα αξιοποιήθηκε και στο μάθημα της Ερευνητικής εργασίας της Α΄ Λυκείου όπου οι μαθητές ανέπτυξαν αφηγηματικούς χάρτες με θέμα της επιλογής τους.

Τέλος, με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου δράση καθαρισμού της παραλίας Βραχναιίκων, στα πλαίσια της εκστρατείας «Καθαρίστε την Μεσόγειο» σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, οι μαθητές, θα αξιοποιήσουν την εφαρμογή Collector app for ArcGIS, στην καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων κάνοντας χρήση των έξυπνων κινητών τους και του GPS, για την ψηφιοποίηση των δεδομένων.