ΠΑΤΡΑ: Το γαμήλιο γλέντι που έγινε σε βενζινάδικο στο Ρίο…. σε διεθνή έκθεση! ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ | dete

ΠΑΤΡΑ: Το γαμήλιο γλέντι που έγινε σε βενζινάδικο στο Ρίο.... σε διεθνή έκθεση! ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ

Η περίφημη σειρά φωτογραφίων του Nick Hannes από τον γάμο σε βενζινάδικο της Πάτρας το 2012, αφού φιλοξενήθηκε στον Guardian και θεωρήθηκε από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της εποχής που αναδεικνύουν το ελληνικό κέφι σε καιρούς οικονομικής κρίσηςσυνεχίζει το ταξίδι της αυτή τη φορά στην 5η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην ενότητα "Μεσόγειος. Η συνέχεια του ανθρώπου", που εγκαινιάζεται αύριοΤρίτη.

Μια από τις φωτογραφίες που απαθανατίζει το γαμήλιο γλέντι σε γνωστό βενζινάδικο του Ρίου τράβηξε την προσοχή της Hannah Booth, συντάκτριας του Guardian Weekend's Space, που ανέδειξαν ως φωτογραφία της εβδομάδας για το έντυπο, ένα ενσταντανέ από ένα διαφορετικό γαμήλιο γλέντι. (Τίτλος άρθρου: H Φωτογραφία της εβδομάδας: Ελλάδα, γάμος στην κρίση. Υπότιτλος: "Αν και ήταν μια ευτυχής περίσταση, το κλίμα ήταν χρωματισμένο με θυμό". Φωτογραφία: Nick Hannes).

Ο φωτογράφος Nick Hannes περνούσε τυχαία από το σημείο. Όπως αναφέρει η Booth, δεν είναι ένας τυπικός χώρος για δεξίωση γάμου, αλλά υπήρχε η ζεστή λάμψη των αντλιών βενζίνης, η ανθεκτική πίστα, το απαλό αεράκι του Κορινθιακού κόλπου και η θέα στο βάθος της εντυπωσιακής γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Ο Βέλγος φωτογράφος Nick Hannes περνούσε από εκεί τον Οκτώβριο του 2012, ενώ εργάζονται σε ένα ευρύτερο πρότζεκτ, για την μοντέρνα Μεσόγειο. Όταν είπε στους συνδαιτημόνες ότι ήταν φωτογράφος, το γαμήλιο γλέντι τον καλωσόρισε και τον κέρασε εγκάρδια... Έμεινε τελικά εκει μέχρι τις τρείς το πρωί.

Αν και ήταν μια ευτυχής περίσταση, το κλίμα ήταν χρωματισμένο με θυμό, λέει ο Hannes, καθώς όλοι σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, και με την Angela Merkel ειδικότερα.

"Στην Ελλάδα, τα σημάδια της κρίσης είναι παντού: ουρές για τρόφιμα, διαδηλώσεις, άδεια καταστήματα και εγκαταλειμμένα πάρκα," λέει ο Hannes "Ένιωθα ότι αυτός ήταν σαν ένας διαφορετικός τρόπος που έδειχνε τις επιπτώσεις της. Ακόμη και για την Ελλάδα, ήταν λίγο ασυνήθιστο, αλλά κανείς δεν παραπονέθηκε".