ΠΑΤΡΑ: Την Κυριακή η 5η Γιορτή Τσίπουρου

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου τις απογευματινές ώρες (6:30μ.μ.) και ενώ στα γύρω χωριά τα χάλκινα καζάνια των τοπικών παραγωγών  θα αποστάζουν το παραδοσιακό μας ποτό, εμείς θα συγκεντρωθούμε στο Κτήμα Διαμαντή (Θέση Κουρλαμπά) για την 5η κατά σειρά Γιορτή Τσίπουρου, η οποία έχει καθιερωθεί πια στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Εκεί θα συναντηθούν φορείς, κάτοικοι και παραγωγοί Τσίπουρου, προκειμένου να ακούσουμε για άλλη μια φορά για τις διαδικασίες και για τα νέα δεδομένα που αφορούν  την ποιοτική του παραγωγή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε εκτεταμένους αμπελώνες στην περιοχή μας με εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες αποτελούν και την πρώτη ύλη για το εξαιρετικής ποιότητας απόσταγμα.

Σκοπός της εκδήλωσης η προστασία της Δημόσιας Υγείας με την ποιοτική παραγωγή του Τσίπουρου, για όσους δηλαδή διαθέτουν το μεράκι να ασχοληθούν. Κυρίως όμως η ανάδειξη και προώθηση του αυθεντικού μας αποστάγματος, αλλά κα της ευρύτερης περιοχής μας, για το εξαιρετικό προϊόν που παράγει ο τόπος μας.

ASA SDFSDF

Στην μοναδική (όπως δίδεται) για την Αχαΐα και ίσως για την Πελοπόννησο, γιορτή του Τσίπουρου, συμμετέχουν ενεργά και άλλοι 28 Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής, δίδοντας με την συμμετοχή τους μία μεγαλύτερη δυναμική στους στόχους της εκδήλωσης.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα με ομιλίες των 15’–20’ από διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι θα αναφερθούν στις σωστές διαδικασίες παραγωγής του Τσίπουρου ( για οικιακή χρήση) στις επιπτώσεις στην Υγεία των καταναλωτών από τη λήψη μη ασφαλούς ποτού αλλά και στα νέα δεδομένα της διακίνησης και της κυκλοφορίας του Τσίπουρου, παράλληλα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα πρέπει μελλοντικά να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Το δεύτερο μέρος της ψυχαγωγίας, θα το καλύψουν αρκετά χορευτικά της περιοχής μας. Μαζί τους και ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος ο οποίος για πρώτη φορά θα συμμετάσχει τιμητικά στη γιορτή μας. Μετά το πέρας του προγράμματος με τους παραδοσιακούς χορούς θα προσφερθούν εντελώς δωρεάν τόσο από το διοργανωτή Σύλλογο, όσο και από τους 28 Πολιτιστικούς Συλλόγους συνοδευτικοί του Τσίπουρου μεζέδες και ασφαλώς Τσίπουρο των παραγωγών επιχειρηματιών, ενώ η πίστα στο τέλος του προγράμματος θα παραχωρηθεί για το κοινό, να σηκωθεί να χορέψει, να πιει τσίπουρο και να γλεντήσει στο ετήσιο πανηγύρι μας.

Τη γιορτή στηρίζουν όχι μόνον οι 28 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Ερυμάνθου αλλά και αρκετοί χορηγοί τους οποίους και από αυτή την θέση ευχαριστούμε.

Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας των ΜΜΕ που δήλωσαν στήριξη της γιορτής όπως οι εφημερίδες: Πελοπόννησος, Γνώμη, Τα γεγονότα, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Αλλαγή και τα ειδησεογραφικά site: Tempo24, The Best.gr, Maxfm, Dete.gr, Tetartopress.

Εκ μέρους όλων των 28 Πολιτιστικών Συλλόγων χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο πρόεδρος του Φιλοδασικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Σαραβαλίου, κ. Ιωάννης Ντόντορος, ενώ στο προεδρείο εκ μέρους πάλι όλων των συνεργαζόμενων Πολιτιστικών Συλλόγων θα είναι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικού κ. Βλάσσης Μιχαλόπουλος μαζί με το γνωστό δημοσιογράφο, κ. Απόστολο Βουλδή, οι οποίοι και θα συντονίσουν την εκδήλωση.

Το Δ.Σ. αισθάνεται και πάλι την υποχρέωση να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την αθρόα εθελοντική συμμετοχή τόσων Πολιτιστικών Συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας.

Η πρωτόγνωρη και πολυπληθής αυτή συνεργασία, τόσων Πολιτιστικών Συλλόγων για την προαγωγή του φυσικού μας αποστάγματος, στέλνει μακρυά και διαχρονικά μηνύματα, όχι μόνον της Συλλογικότητας, αλλά και της επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη αλλά και για το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας.

Η γιορτή ούτε αρχίζει, ούτε σταματά στο Κτήμα Διαμαντή. Θα συνεχιστεί (εάν δεν έχουν αρχίσει), όπως γίνεται κάθε φορά, χρόνια τώρα, στην αυλή των τοπικών παραγωγών γύρω και πλάι από το καζάνι της απόσταξης με παρέα τα άτομα της οικογένειας, της γειτονιάς και τους φίλους. Η απόσταξη θα φέρει και τους σχετικούς μεζέδες  για τη δοκιμή του φρέσκου Τσίπουρου (ποτέ την πρώτη στάλα, ούτε την ουρά) Τα τσιπουράκια, το ένα μετά το άλλο, θα δημιουργήσουν την ευθυμία, τη χαρά της δημιουργίας, αλλά και θα φέρουν ίσως τον χορό και τα τραγούδια.

Η διαδικασία της απόσταξης και ποιον  δεν συνεπαίρνει δίπλα στη φωτιά και θα κρατήσει ζεστή συντροφιά αρκετές ώρες, μέχρι να βγει και η επόμενη… και η επόμενη καζανιά! Είναι μια οικογενειακή γιορτή, είναι μία γιορτή του κουλτουριάρη οικιακού παραγωγού.