ΠΑΤΡΑ: Σώθηκε το κοριτσάκι από την “μαύρη χήρα”! Τρία περιστατικά στην περιοχή της Πάτρας – ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΥΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ | dete

ΠΑΤΡΑ: Σώθηκε το κοριτσάκι από την "μαύρη χήρα"! Τρία περιστατικά στην περιοχή της Πάτρας - ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΥΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ

Θέμα ωρών είναι να πάρει εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων του ΠΓΝΠ το 10 μηνών κοριτσάκι που έπεσε θύμα της αράχνης που είναι γνωστή ως «μαύρη χήρα».
Ο άμεσος συντονισμός, της ΜΕΘ Παίδων, του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ώστε έγκαιρα να φτάσει στην Πάτρα το κατάλληλο φάρμακο, έσωσε τη ζωή του βρέφους.
Το κοριτσάκι, που κατάγεται από χωριό της Αμφιλοχίας, έφτασε στο ΠΓΝΠ σε ημικομματώδη κατάσταση. Αμεσα διασωληνώθηκε και εισήχθη στη ΜΕΘ Παίδων.
«Πρώτη φορά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιο περιστατικό και αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει αντίστοιχο πανελλαδικά» δήλωσε   ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων Ανδρέας Ηλιάδης.
«Μέχρι να δούμε ότι λειτουργεί ο ορός και η μικρή μας ασθενής συνέρχεται πραγματικά δεν ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Οταν έφερα σε εμάς το βρέφος ήδη είχε αρχίσει να έχει σοβαρές επιπλοκές. Το δηλητήριο της "μαύρης χήρας" που έχει το στοιχείο της νευροτοξίνης η οποία προκαλεί άμεσες βλάβες στα ζωτικά όργανα του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να δράσουμε άμεσα και να πάρουμε αποφάσεις για τη θεραπευτική πορεία που θα ακολουθούσαμε. Αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο με δεδομένο ότι δεν είχαμε προηγούμενο συμβάν» μας εξηγεί ο κ. Ηλιάδης και προσθέτει:
«Αποφασίσαμε να του χορηγηθεί ο ειδικός ορός που υπάρχει ώστε να σώσουμε το παιδί από το δηλητήριο της "μαύρης χήρας". Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε διαθέσιμος στο φαρμακείο του νοσοκομείου μας και γενικότερα στην περιοχή. Στο πλαίσιο άψογης και ταχύτατης συνεργασίας με την υπεύθυνη του φαρμακείου του νοσοκομείου μας Κατερίνα Τσιατά, τον διοικητικό διευθυντή Βασίλη Δημόπουλο και φυσικά την άμεση ανταπόκριση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη πήγε τα μεσάνυχτα αυτοκίνητο στην Αθήνα και μας έφερε από τον ΙΦΕΤ το κατάλληλο φάρμακο το οποίο το χορηγήσαμε στο βρέφος τις πρώτες πρωινές ώρες χθες και ευτυχώς έδρασε άμεσα. Συνήλθε η μικρή μας και είναι θέμα χρόνου να βγει από τη Μονάδα».
ΤΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Μάλιστα όπως μας μετέφερε ο κ. Ηλιάδης όταν έθεσε το θέμα στον καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΠΓΝΠ Μάρκο Μαραγκό, του ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα τρία περιστατικά στην περιοχή μας, από αντίστοιχο τσίμπημα, αλλά αφορούν σε ενήλικες.

 

Υπάρχουν τριών ειδών μαύρης αράχνης. Η «μαύρη χήρα» όταν αισθανθεί ότι απειλείται τσιμπάει και απλώνει το δηλητήριό της. Ενδεικτικό είναι ότι μετά το ζευγάρωμά της σκοτώνει το ταίρι της. Αυτή η αράχνη είναι ενάμισι με δύο εκατοστά περίπου, έχει στην κοιλιά της σημάδια χρώματος πορτοκαλί και κόκκινο.
«Η "μαύρη χήρα" έχει νευροτοξίνη ενώ οι απλές αράχνες δεν έχουν τέτοια ικανότητα. Το δηλητήτριό της είναι εκατό φορές πιο δυνατό από τον κροταλία και συνιστώ σε όποιον βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια αράχνη να μην την ενοχλήσει γιατί η "μαύρη χήρα" χτυπάει μόνο όταν νιώσει απειλή. Η νευροτοξίνη που έχει η συγκεκριμένη αράχνη, μπαίνει απίστευτα γρήγορα μέσα στο αίμα μας και δεν προλαβαίνεις να κάνεις κανένα χειρισμό. Με το τσίμπημα, η νευροτοξίνη αμέσως "ταξιδεύει" στα διάφορα όργανα του σώματός μας, παραλύει τους μύες, κάνει καρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, υπέρταση, οξεία κοιλία και πολλά άλλα ακόμα. Οπότε συνιστώ στον κόσμο πολύ μεγάλη προσοχή» επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης.

 

ΒΙΝΤΕΟ:

 

https://patrastv.gr/76419/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-binteo-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b5%ce%b8%ce%b1/