ΠΑΤΡΑ: Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι – Δέκα πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για σήμερα | dete

ΠΑΤΡΑ: Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι - Δέκα πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για σήμερα

Μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων του Συλλόγου Εφετείων Πατρών και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, από τη διενέργεια των πλειστηριασμών και των πράξεων μεταβολής τους σε πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και από την πιστοποίηση των συμβολαιογράφων για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Την ημέρα αυτή, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου, όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την μετέπειτα στάση των συμβολαιογράφων της Πάτρας απέναντι σε κάθε είδους πλειστηριασμό.
Να σημειωθεί ότι για αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματιστεί δέκα πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Πατρών οι οποίοι επισπεύδονται από τράπεζες, κατά φυσικών προσώπων ή εταιρειών.
Οι συμβολαιογράφοι της Πάτρας διαφωνούν στην ουσία με την ανάθεση της διαχείρισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε ιδιωτική εταιρεία, τονίζοντας ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία, ευθύνη και έλεγχο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης,
Ο συμβολαιογραφικός σύλλογος ζητά συγκεκριμένα:
1) Την προστασία των συμβολαιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως υπαλλήλων επί του πλειστηριασμού από τις επιθέσεις ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων που στρέφονται αδιακρίτως κατά της διενέργειας οποιουδήποτε πλειστηριασμού.
2) Τη διενέργεια των πλειστηριασμών σε δικαστική αίθουσα και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των δικαστηρίων.
3) Τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή, όπως προβλέπεται σήμερα, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα ελέγχου της όλης διαδικασίας.
4) Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να λειτουργεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
5) Την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τους συμμετέχοντες -πλειοδότες στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της ταυτότητας και η δικαιοπρακτική ικανότητα αυτών.
Ο Σύλλογος δηλώνει αλληλέγγυος στους αδύναμους οικονομικά πολίτες οι οποίοι υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κινδυνεύουν να απολέσουν την κατοικία τους και καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει με τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, πλέον των μέχρι σήμερα προβλεπομένων, για την προστασία αυτών.