ΠΑΤΡΑ: Συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου για την τύχη των τριών σχολών του Αγρινίου | dete

ΠΑΤΡΑ: Συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου για την τύχη των τριών σχολών του Αγρινίου

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις για την τύχη των τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο. Υπάρχει ήδη απόφαση για τη μεταφορά τους στην Πάτρα, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Πρώτος ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επιτέθηκε στην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κατηγορώντας την ότι η απόφαση της μεταφοράς υποκρύπτει σκοπιμότητες που συνδέεονται με την υφαρπαγή ψήφων από τους διδάσκοντες στο τμήμα. Με ψήφισμα αντέδρασε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καταθέτοντας την αντίθεσή της στο σχέδιο σύμπτυξης των τμημάτων και προκρίνοντας την διατήρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο.

Επίσης, στην απόφαση συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα, ώστε να αποτραπούν οι σχεδιασμοί για την μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα, προχώρησε χθες η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου του Αγρινίου, με αισθητή την  απουσία των βουλευτών.

Συζητλήθηκαν ωστόσο, η παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και των τριών Αιτωλ/νων αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων Ξηρομέρου και Θέρμου αλλά και του αναπληρωτή δημάρχου Μεσολογγίου, κορυφαίων τοπικών φορέων όπως του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, του Ιατρικού Συλλόγου, του ΤΕΕ, της Ένωσης Αγρινίου, του Δικηγορικού Συλλόγου κλπ.

Η σύσκεψη

Η σύσκεψη ξεκίνησε με παρέμβαση του κ. Παπαναστασίου, που αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμβεί, αφού το θέμα του Πανεπιστημίου συζητήθηκε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο προ τριμήνου, έκανε λόγο για υπερσυγκεντρωτισμό που παρατηρείται μόνον από την Πάτρα, και καταφέρθηκε κατά μερίδας καθηγητών, μετά και την επιστολή που έλαβε σήμερα από τους καθηγητές του Τμήματος ΔΠΦΠ, την οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστη» και με ψευδή στοιχεία. «Η εξωτερική αξιολόγηση που επικαλούνται έχει γίνει από την ΑΔΙΠ που αναφέρει ρητά πως τα Τμήματα πρέπει να μείνουν και να αναπτυχθούν στο Αγρίνιο»,  σημείωσε ο δήμαρχος. Παράλληλα κάλεσε στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα που θα είναι διαρκής με τελικό στόχο την δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Απ. Κατσιφάρας, που κόμισε στην σύσκεψη την απόφαση που νωρίτερα σήμερα έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, υπέρ της παραμονής των Τμημάτων στο Αγρίνιο. Τόνισε πως το δίκαιο είναι απαραίτητο συστατικό στη δημοκρατία και πως η Περιφέρεια στοχεύει σε πολιτικές ανάπτυξης, που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ζήτησε να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τους φοιτητές και τις οικογένειες τους και κινητοποίηση όλως των δυνάμεων για «ισχυρά Τμήματα που θα δίνουν ισχυρά πτυχία».

Στο γεγονός ότι η ευλογημένη Αιτωλ/νία που τόσα έχει προσφέρει στο Έθνος, αλλά είναι διαρκώς παραμελημένη και απαξιωμένη στάθηκε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Υγείας, ζητώντας οι φορείς και η κοινωνία να τηρήσουν ανυποχώρητη στάση.