ΠΑΤΡΑ: Στο τραπέζι του διαλόγου το εμπορικό λιμάνι | dete

ΠΑΤΡΑ: Στο τραπέζι του διαλόγου το εμπορικό λιμάνι

Οπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, από δηλώσεις παραγόντων που έχουν σχέση με το λιμάνι και σύμφωνα με την ενημέρωση, προκύπτει ότι ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του έργου μεταφέρεται για το 2025.
Ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε ότι το εμπορικό λιμάνι θεωρείται από τον επιχειρηματικό κόσμο, θέμα κυρίαρχης προτεραιότητας και προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και σε συνδυασμό με την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας, είναι ένα έργο που θα αναμορφώσει παραγωγικά και οικονομικά την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σήμερα στο παλιό λιμάνι όπου υλοποιείται η εμπορική δραστηριότητα, εκφορτώνονται ετησίως περίπου 300.000 τόνοι πρώτων υλών που προορίζονται κυρίως για βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Πατρών. Μάλιστα το πρώτο εννιάμηνο του 2014 εκφορτώθηκαν 350.000 τόννοι. Επίσης, το παλιό λιμάνι εξυπηρετεί πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers) και πλοία RO-RO για μεταφορά ασυνόδευτων φορτίων και containers.
Οσον αφορά τη διακίνηση και φόρτωση-εκφόρτωση containers, ο κ. Μαρλαφέκας ανέφερε ότι σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις-βιομηχανίες από την Δυτική Ελλάδα εξάγουν τα προϊόντα τους από το λιμάνι του Πειραιά με πάνω από 8.000-10.000 containers ετησίως και εισάγουν πρώτες ύλες με πάνω από 4.000 containers ετησίως με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος χερσαίας μεταφοράς, που επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητά τους. Υπάρχουν δε προϊόντα που είναι χαμηλής αξίας ανά μονάδα ή άλλα που είναι ελαφριά, στα οποία το μεταφορικό κόστος είναι κυρίαρχο.
Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, με την κατασκευή του εμπορικού λιμένα, το έργο της μεταφοράς θα διπλασιασθεί, από την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές εντός και εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.