ΠΑΤΡΑ: Στο Βυζαντινό παρουσιάζονται οι «Θαμπές ζωές» | dete

ΠΑΤΡΑ: Στο Βυζαντινό παρουσιάζονται οι «Θαμπές ζωές»

Η ιστορία μιας άγριας εκδίκησης. Το τελευταίο γράμμα μιας μελλοθάνατης νεαρής κομουνίστριας στα χρόνια του εμφυλίου στη Χαλκίδα.

Η οδύσσεια μιας Βορειοηπειρώτισσας στη σύγχρονη Ελλάδα. Η συνάντηση με το δολοφόνο του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

Η εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Ο αδιέξοδος έρωτας μιας μαθήτριας προς τον καθηγητή της. Η πορεία μιας νεαρής αντάρτισσας από τα χωριά της Ηπείρου προς την εξορία, στην Ουγγαρία, το 1948.

Η τελευταία φωτογράφιση του λήσταρχου Θωμά Γκαντάρα, στη Θεσσαλία τη δεκαετία του ’20, η Άρτα της δεκαετίας του 60 και του 70, είναι μερικά από τα θέματα που περιέχονται στο βιβλίο του Γιάννη Παππά «Θαμπές Ζωές» εκδόσεις Καστανιώτης, το οποίο παρουσιάζεται την Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 20,30 στο ξενοδοχείο Βυζαντινό.

Ο συγγραφέας, ανασκάπτει την ατομική και συλλογική μνήμη και φέρνει στην επιφάνεια παιχνίδια της Ιστορίας σε βάρος των αθώων, εγκλήματα πάθους και τιμής στην ελληνική επαρχία.

Στις Θαμπές ζωές οι ήρωες, στερημένοι, αδύναμοι και μοναχικοί, αναμετριούνται με την απώλεια, τον έρωτα, την τρέλα και το θάνατο. Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι, συμπλέκονται με το μοιραίο, συνθέτοντας την εικόνα του ανθρώπινου δράματος μέσα από 31 διηγήματα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν: η Μίνα Πετροπούλου φιλόλογο δρ. Κοινωνιολογίας, ο Αλέξανδρος Χαϊδάς, φιλόλογο, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο Αλέξης Γκλαβάς, πολιτιστικός συντάκτης & μουσικός παραγωγός και η Μαίρη Σιδηρά φιλόλογος του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών.

Επίσης θα συμμετέχει η χορωδία του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Κώστας Μπουλμπασάκος.

Την εκδήλωση της Πάτρας συνδιοργανώνουν ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, Η Ένωση Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, ο Σύνδεσμός Φιλολόγων Πάτρας, το Λογοτεχνικό Ηλεκτρονικό Περιοδικό «WWW.diapolitismos.net», το βιβλιοπωλείο Discover και οι Εκδόσεις Καστανιώτη.

Βιογραφικό Γιάννη Παππά

Ο Γιάννης Η. Παππάς γεννήθηκε στους Χαλκιάδες της Άρτας το 1962. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Άρτα και το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για δύο χρόνια παρακολούθησε μαθήματα ιταλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια της Περούτζια και του Μπάρι στην Ιταλία.

Από το 1990 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.

Υπήρξε συνδιευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Ελίτροχος της Πάτρας (1993-1999). Από το 2002 μέχρι το 2014 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας. Επίσης, από το 2003 είναι εκδότης-διευθυντής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού www. diapolitismos.net

Έχει μεταφράσει Παβέζε, Ουνγκαρέττι, Μοντάλε, Πέννα, Ντε Άντζελις κα

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλολογίας) έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον πεζογράφο Αντρέα Φραγκιά.

Μεταφράσεις και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Κριτικά του κείμενα για νεοέλληνες συγγραφείς, έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2008, η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Στην άκρη του ονείρου και το 2011 η δεύτερη με τον τίτλο το Ανεκτίμητο τίποτα.

Η συλλογή διηγημάτων Θαμπές ζωές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη είναι η πρώτη του απόπειρα στην πεζογραφία.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.