ΠΑΤΡΑ: Στις 13-14 Ιανουαρίου τα εγκαίνια του σπιτιού του Παλαμά | dete

ΠΑΤΡΑ: Στις 13-14 Ιανουαρίου τα εγκαίνια του σπιτιού του Παλαμά

Στις 13 και 14 Ιανουαρίου,  εγκαινιάζεται και παραδίδεται σε χρήση το αναστημένο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, Κορίνθου και Κολοκοτρώνη.

Μάλιστα τα εγκαίνια  θα φέρουν για μια ακόμα φορά στην Πάτρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Που θα εγκαινιάσει ο ίδιος τη Στέγη.

Το άνοιγμα του σπιτιού, θα "υπογραμμιστεί" από ένα ενδιαφέρον συνέδριο, η διοργάνωση του οποίου "έρχεται" να καταδείξει ότι ο σκοπός της ανάπλασης του πατρικού σπιτιού του ποιητή δεν περιορίζεται στενά στη διάσωση του κτιρίου- που ήταν ασφαλώς και αυτή ένα μεγάλο χρέος για την πόλη- αλλά αποσκοπεί στη μετατροπή του χώρου σε εργαλείο και αφορμή για πολύπλευρες πνευματικές αναζητήσεις ευρείας κλίμακας.

Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Και αυτή είναι μία από τις τρεις πτυχές της συνεργασίας που θα έχει η Στέγη Γραμμάτων "Κωστής Παλαμάς", ο φορέας που θα έχει υπό την επιμέλειά του κτίριο και τη λειτουργία του, με τον Δήμο Πατρέων.

Οι άλλες δύο είναι η διάθεση της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων για μια συναυλία- χαιρετισμό στο άνοιγμα της οικίας και η φιλοξενία της συναυλίας στο Δημοτικό Θέατρο, ένα επίσης εμβληματικό κτίριο της πόλης.

Η Στέγη προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τον Δήμο προκειμένου οι σκοποί του φορέα να αγγίξουν τις ευρύτερες δυνατές ομάδες νεολαίας και πολιτών της περιοχής.

Το Συνέδριο θα εστιάσει στα βιογραφικά του ποιητή, σε ειδικές πτυχές του έργου του, στο πνευματικό περιβάλλον της Πάτρας του 19ου αιώνα, τον τρόπο με τον οποίο "είδε" την πόλη ο ποιητής, αλλά και τη θέση που είχαν στο έργο του οι πατρινοί λόγιοι και λογοτέχνες.